Antiaanbaklagen: slecht voor vogeltjes, het milieu en de mens.
Volledig scherm
Antiaanbaklagen: slecht voor vogeltjes, het milieu en de mens. © Keuringsdienst van Waarde

Zo gevaarlijk zijn koekenpannen voor jou, het milieu en de vogels

Koken & etenDe Keuringsdienst van Waarde las een opmerkelijke tekst op de gebruiksaanwijzing van een pan met antiaanbaklaag: als de pan te heet wordt kunnen dampen vrijkomen die gevaarlijk zijn voor vogeltjes. Een antiaanbaklaag is gevaarlijker dan je denkt, ook voor het milieu, ontdekten de makers van het tv-programma.

13 reacties

 • Wouter Gerritsma

  2 jaar geleden
  Ik ben 70 en heb al jaren geleden die ene pan met teflon weggedaan. Verder kook ik al heel lang in gietijzer, roestvrij staal en één koekenpan met keramische bodem. En het klopt: als je gietijzeren pannen niet afwast, maar alleen afspoelt met heet water en een afwasborstel, ontstaat er vanzelf een soort anti-aanbaklaagje. Het verbaasde mij een beetje dat veel mensen dit van teflon nog niet wisten.
 • B Groskamp

  2 jaar geleden
  Ik gebruik geen koekenpan waar 'n anti-aanbaklaagje in zit. Mijn ouders gebruikten er wel een en de laag was helemaal afgesleten er zat bijna niks meer op. Ze stierven beide aan kanker. Dat is wel tientallen jaren terug dus toen was er nog niks van die troep bekend. Dupont Chemours in Dordrecht maakt dat spul en loost die troep ook in 't water vd Merwede en zelfs in de lucht. De gemeente Dordrecht doet er niks aan want het is maar 'n minimale hoeveelheid?????? Water, lucht en pannen bedankt not!
 • Mark Debets

  2 jaar geleden
  Ik heb na het zien van de uitzending al mijn koekenpannen meteen weggedaan en vier nieuwe gekocht. Ik wil mijn gezin en mezelf niet blootstellen aan dit soort risico's. Onbegrijpelijk dat deze pannen zo gevaarlijk zijn en toch nog steeds te koop. Waarom wordt dit niet verboden? Mark Debets
 • JJ Buijs

  2 jaar geleden
  Dit is al decennia bekend. Onbegrijpelijk dat dit soort pannen EN al die andere PFAS troep überhaupt nog verkocht mag worden. 'Vuilafstotende' beschermende laagjes op kleding, meubels, schoenen, pizzadozen, bakpapier: Het zijn allemaal varianten PFAS. Niemand wil het weten. Wetenschappelijk onderzoek is duur en ingewikkeld en niemand doet dat. Dus 'officieel' is het 'niet bewezen', dus er hoeft geen waarschuwing op de verpakking te staan, laat staan dat het verboden wordt.
 • piet uithellevoet

  2 jaar geleden
  Waarschijnlijk 30 jaar te laat, maar een jaar geleden heb ik alle anti-aanbakpannen vervangen door pannen van plaatstaal. Ze zijn zwaar en het kost iets meer tijd om ze te onderhouden, maar het geeft een goed gevoel die troep niet meer te gebruiken.