Zo gezond is ons brood: ‘Tarwe ten onterechte beschouwd als dik- en ziekmaker’
Koken & etenVoor het eerst in tien jaar eten we weer iets meer brood. In het eerste deel van 2019 aten we 3,5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De rekken liggen vol met broodsoorten, maar hoe gezond zijn ze? Lector voedingstechnologie Frank Van Boxstael scheidt het kaf van het koren en diëtiste Sanne Mouha zet de gezondste broden op een rij.
Delen per e-mail
Nederlanders zijn gek op brood en het imago wordt ook weer wat beter nadat koolhydraatvrije diëten -die als erg gezond werden gezien- lang populair waren. Mogelijk is het beeld ook verbeterd door de dure campagne die de bakkerijsector afgelopen tijd hield. We eten er voor het eerst ook weer (een beetje) meer van, blijkt uit cijfers van het Nederlands Bakkerij Centrum: op dit moment in Nederland gemiddeld een kleine 50 kilo per jaar per persoon, zo’n vier sneetjes per dag.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de beste smartwatches van dit moment
Smartwatches worden steeds slimmer en gevarieerder, maar welke kun je het beste kopen? We zetten samen met de redactie van Tweakers de beste opties van verschillende merken op een rij. -
Koken & eten
Daarom word je zo hongerig van het kijken naar foto’s van eten
Krijg jij ook altijd het water in je mond tijdens die zoveelste reclame van een pizzaketen, chocolade of bitterballen? Om nog maar te zwijgen over die picture perfect kiekjes op Instagram van foodbloggers. Een neurowetenschapper legt uit waarom we zo hongerig worden door te kijken naar foto’s van eten. -
Een duurzaam interieur met tweedehands meubels: waar moet je op letten?
Het wordt steeds populairder om tweedehands meubels te kopen, maar waar moet je nu opletten voordat je de portemonnee trekt voor die vintage kledingkast. -
Meer betalen voor vlees? Prima, als groenten dan goedkoper worden
Ruim de helft (52 procent) van de Nederlanders neemt genoegen met een hogere prijs van vlees als de opbrengst daarvan wordt gebruikt om groenten en fruit goedkoper te maken. Ook zou dit geld gebruikt moeten worden om onder meer stikstofproblemen en broeikasgassen tegen te gaan. -
PREMIUM
Vergeet koffie, schrap de wijn! Drink eens thee, zegt Sevgi: ‘Het is veel meer dan een dorstlesser’
Weg met de speciale koffies: voor de Nijkerkse Sevgi Gönen bestaat er geen lekkerder drankje dan thee en daarom is ze sinds vorige week een eigen online theewinkel gestart en mag ze zich binnenkort ook theesommelier noemen.
-
PREMIUM
Na máánden mogen ze weer, zo bereiden cafés zich voor op horecaproef: ‘Ik wil geen gemaakte testsituatie’
De glazen worden gepoleerd, de tafels opgedekt en het bier vloeit (bijna) weer uit de tap. Voor vijf gelukkige horecaondernemers is het zover: na maanden dicht te zijn geweest openen aanstaande woensdag weer de deuren - voor een paar dagen althans. Dat betekent genieten, maar ook keihard doorwerken. ,,Ik wil niet zo’n gemaakte testsituatie neerzetten.” -
PREMIUM
Kinderen aan de moestuin: 'Kweek in eierdoos of maak van druivendoosje een kweekkastje'
Als je eenmaal bezig bent met gezond eten voor kinderen, is het een kleine stap naar je eigen groenten kweken. Marije Woertman uit Deventer wil kinderen aanzetten hun eigen groente en fruit te verbouwen. ‘Wat is er nou lekkerder dan je zelf geteelde worteltjes of komkommers eten?’ Om de drempel voor onder andere ouders nog lager te maken, opent ze nu een ‘Voorbeeld Kindermoestuin’. -
PREMIUMvideo
Eet jezelf gezond in de Voedselapotheek: Hoe bewoners in Schothorst samen een beetje bewuster leren leven
Goed eten en een gezonde leefstijl is niet in elk huishouden vanzelfsprekend. Maar hoe maak je mensen hiervan meer bewust als grote landelijke campagnes niet werken? De Voedselapotheek Wijkaanpak pakt het daarom anders aan in Schothorst.