Volledig scherm
© Jossy

Zo kleed je je kersttafel aan voor een appel en een ei

Koken & etenNog enkele dagen en het is zover: tijd om de voeten onder tafel te schuiven voor het kerstdiner. Expert Anne-Catherine Gerets legt uit dat je echt niet meer dan twee tientjes kwijt hoeft te zijn.

Boodschappenlijst: check. Wijn: check. Kerstboom: check. Decoratie voor de tafel: oei, nog niet aan gedacht. En dat indrukwekkende vijfgangenmenu ziet er echt beter uit met een mooi versierde tafel. Hoe doe je dat? 

De Vlaamse Anne-Catherine Gerets begon in de zomer van 2014 met haar blog CLO CLO. Ze inspireert op Instagram 22.500 volgers en deelt in Nederland bij VTWonen haar tips. Haar gouden tip voor de kerst: haal je spullen gewoon bij de kringloopwinkel.

Veel keramiek

Quote

Die fonduebor­den deden me ook aan Kerstmis bij m’n ouders vroeger denken

Anne-Catherine Gerets

,,Verzin voor je naar de kringloop gaat welke kleuren of welk thema je wilt aanhouden’’, adviseert blogger/interieurexpert  Gerets.

Ze ging laatst zelf op pad en liet zich desondanks ter plekke inspireren. ,,Ik zag veel keramiek met een seventiesvibe en dat deed natuurlijk een belletje rinkelen: trend alert! Die fondueborden deden me ook aan Kerstmis bij m’n ouders vroeger denken en geven dus een heerlijke nostalgische touch aan de tafel. Het forse bistrobestek heeft dan weer veel karakter.’’

Volledig scherm
Kerstdiner © JOSSY, Styling: Florine Eijgenraam

Ze ging ook op zoek naar spullen die bij de nostalgische keramiek pasten. ,,Zo vond ik bijvoorbeeld een stel keramieken potjes die als glazen zouden kunnen dienen. Want wijn hóéft niet in een wijnglas. Je moet gewoon out of the box denken als je een echt unieke tafel wil.’’

,,Niemand wil jaar na jaar aan nagenoeg dezelfde kersttafel zitten. Al doe je maar iets kleins dat een tikkeltje creatief is, zoals een ongewoon stel glazen gebruiken, zo dek je wel een tafel die mensen zich zullen herinneren.’’

Thuisgekomen geeft Gerets haar vondsten een zeepbad en dekt dan de tafel volgens een simpel stappenplan:

1. Ze start met een simpel, neutraal tafellaken om zo alle aandacht op haar tweedehandsvondsten te vestigen.

2. Het servies, de glazen en het bestek krijgen een plekje op tafel. Omdat het bistrobestek lekker volks is, mag het ook volks op de borden gelegd worden.

3. Voor een feestelijke touch, gaat Gerets op zoek naar wat blingbling. Ze moet niet ver zoeken, want haar kerstboom zit al vol gouden decoratie. Door wat kerstballen en sterrenlinten over te brengen naar de tafel, krijgt deze een kerstkarakter en vormt ze een mooi geheel met de boom.

4. Verder werkt ze de tafel af met een grote tweedehands wijnkaraf die ze als vaas gebruikte, een stel potjes voor theelichtjes en een donkerder keramieken bord waarop wat kerstballen en kaarsen liggen.

Volledig scherm
© Shutterstock

5. Neem een foto van het prachtige eindresultaat en dan: genieten van het kerstdiner!

Wie het nog gemakkelijker wil, kan ook een kant-en-klare doos bestellen. De Antwerpse onderneemster Katrien Sterckx begon haar bedrijf korte geleden en verstuurt ook pakjes naar Nederland.

Table in a Box is een pakket met tafeldecoratie, verkrijgbaar voor etentjes voor twee tot vijf personen en etentjes voor zes tot negen mensen. Naast de kerstversie zijn er ook een romantische en een luxe versie. 
Je moet er wel wat meer voor uittrekken dan voor de kringloopt: de prijzen beginnen bij 47 euro. 

Met deze kerstdiners hoef je niet uit te buiken: 

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.