Volledig scherm
© Shutterstock

Zo kom je makkelijk aan je 250 gram groenten per dag

Gemiddeld eten Nederlanders zo'n 127 gram groente per dag, terwijl de dagelijkse geadviseerde hoeveelheid het dubbele daarvan is. Voor wie moeite heeft voldoende groente binnen te krijgen, zijn er veel trucjes. De zes makkelijkste vind je hier. 

1 Ga na wat je lekker vindt. Maak eens een lijst van groenten die je  graag lust en een lijstje van groenten die je' ook wel lekker' vindt. Eet uit beide lijsten. En probeer ook eens iets nieuws. Blijken schorseneren of snijbiet ineens heel lekker te zijn. Laat je inspireren door het aanbod in de supermarkt en kijk welke groente in het seizoen is.

Denk in porties van 50 gram. Een handje radijsjes, een paar schijven komkommer, vijf kerstomaatjes, een handvol wortelen, een halve paprika. Wie de voorgeschreven 250 gram groenten wil binnenkrijgen, kan dat makkelijk doen door de porties behapbaar te maken. Neem gedurende de dag een paar tussendoortjes van 50 gram in plaats van vijf opscheplepels bonen weg te harken bij het avondeten.

3 Verstop groenten in je gerecht. Omeletje bakken? Voeg er tomaat en avocado aan toe. Simpele boterhammen met kaas krijgen repen komkommer erbij. Staat pasta op het menu? Pureer gekookte wortels en tomaten door de saus. Die kleine beetjes tellen allemaal mee.

4 Maak het zo lekker mogelijk. Gewone, gekookte groenten zijn prima, maar wel een beetje... saai. Gebruik daarom extra kruiden over je boontjes, voeg een sausje toe aan de broccoli en maak een krokant laagje over je bloemkool uit de oven. Combineer spruitjes met gefruite ui en eet sperziebonen met bulgur en cashewnoten.

5 Maak eens een pizza of hartige taart met groente. Rode uien doen het goed op een pizzabodem met geitenkaas. De ui wordt in de oven lekker zoet. 

6 Maak eens soep. Geen gemakkelijker manier om veel groenten binnen te krijgen dan groenten te koken in bouillon (bloemkool leent zich daar goed voor, net als broccoli en courgette) en vervolgens de staafmixer erop te zetten. Lekker met een stuk knapperig vers brood.

In het boek Groente Ga voor kleur staan meer eet- en kooktips (Voedingscentrum, 176 pagina's, 12,95 euro plus verzendkosten).