Volledig scherm
© Shutterstock

Zo komen die overgebleven oliebollen nog goed van pas

Terwijl je nog aan het bijkomen bent van oud en nieuw doemt een belangrijke vraag op: wat te doen met de overgebleven oliebollen? Weggooien is niet nodig. Dat bewijzen deze vier originele recepten. 

Zijn niet alle oliebollen opgegaan met oud en nieuw? Hoewel ze er nog lekker uitzien, smaken ze niet meer. Oliebollen zijn de eerste dag het lekkerst. Zeker als ze nog warm zijn, beaamt patissier Kelly Koopmans. Daarna riskeer je dat ze dat ze gewoon te hard zijn. Soms zijn ze zelfs zo hard dat je ze uitstekend zou kunnen gebruiken voor een potje jeu de boules. Toch zijn er ook smaakvolle dingen die je met de overgebleven oliebollen kunt doen. 

Croutons 

Patissier Koopmans adviseert croutons te maken in een lekker rood soepje van fruit. Je snijdt de oliebollen in blokjes en bakt ze een half uur in de oven op ongeveer 180 graden. Besprenkel ze eerst even met wat olie en spreid ze over de bakplaat. Je kunt de blokjes ook bakken in een hete pan met olie en zout. Blijf ze dan wel steeds omscheppen, want je wilt geen verbrande croutons. De resten rood fruit maak je aan met sinaasappelsap, maar dat hoeft niet. Zo heb je een dessertsoep, die gezond doch vettig is. Dat is lekker voor de dag erna, weet Koopmans. 

Oliebollensoep

Volledig scherm
Ronald Giphart. © Shody Careman

Wie echt los wil gaan kan ook een oliebollensoep maken, volgens culinair auteur Ronald Giphart. ,,Ik heb het zelf wel eens gedaan en het is lekker. De combinatie zoet en zout is natuurlijk heel gebruikelijk. Wat je doet is een pan kippenbouillon trekken. Dat kan op de traditionele manier, maar ook met bouillonblokjes. Daar doe je gesneden stukjes oliebol bij, 150 ml slagroom en het sap van twee citroenen. Mix het geheel even met een staafmixer en klaar ben je. Het is een eenvoudige en voedzame soep. Je proeft het hartige en ziltige van de kippensoep - wat ideaal is als je even moet bijkomen - maar ook het zoetige van de oliebollen.’’ Voor Giphart dit jaar geen oliebollensoep, hij houdt het dit jaar bij zijn absolute favoriet, de appelbeignet, die hij op nieuwjaarsdag nog eens opbakt. 

Quote

Je proeft het hartige en ziltige van de kippensoep - wat ideaal is als je even moet bijkomen - maar ook het zoetige van de oliebollen

Ronald Giphart

Wentelteefjes

Wentelteefjes zijn ideaal na een lange avond champagne drinken, vindt Koopmans. ,,Net als oud brood kun je prima de overgebleven oliebollenresten gebruiken voor wentelteefjes. Snij de oliebollen in ronde plakken van dikte naar keuze. Mix een ei, wat melk, suiker en kaneel en dip de plakken in het beslag. Bak de oliebollen in een hete pan aan beide kanten bruin. Serveer daar nog wat champagne bij en je hebt een heerlijk nieuwjaarsontbijt, -brunch of -lunch. 

Oliebollenovenschotel

Volledig scherm
Janny van der Heijden. © Diederik van der Laan

Janny van der Heijden weet een recept waarbij al je oliebollenresten in één keer op zijn: haar olliebollenovenschotel. Die kun je goed serveren na een lekker stevig gevulde groentesoep, raadt zij aan. Voor de schotel snij je eerst de oliebollen in plakken. Verwarm de oven voor op 175 °C en vet een (rechthoekige) ovenschaal in met boter. Leg de plakjes oliebol elkaar licht overlappend in de ovenschaal. Klop drie eieren los met 2,5 dl slagroom en 2,5 dl melk. Schenk dit over de plakjes oliebol uit en plaats de ovenschaal in de oven. Bak dit ongeveer 50 minuten, schakel de oven dan uit en laat nog een minuut of 10 staan. Serveer de oliebollenovenschotel warm en bestrooi eventueel met poedersuiker.