Volledig scherm
© Shutterstock

Zo koop je 'goede' hazelnootpasta

Hazelnootpasta is een populair broodbeleg en er zijn veel soorten op de markt. Maar er zijn grote verschillen in de smeersels, ziet het onderzoeksteam van Questionmark, dat maandelijks een ander voedingsmiddel onder de loep neemt. 

De vergelijkingssite keek naar 24 varianten pasta die in de Nederlandse supermarkten verkrijgbaar zijn. Hoeveel suiker zit erin? Hoeveel verzadigd vet? En welk keurmerk staat erop?  ,,Deze keer vergelijken we het hazelnootpastaschap op gezondheid en duurzaamheid omdat het om een populair voedselproduct gaat'', legt Jurre Zwinkels uit. ,,Veel mensen weten niet dat er verschillende grondstoffen in verwerkt zitten, waaraan serieuze duurzaamheidsissues kleven.'' 

Vet en suiker

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm

Deze issues zijn de arbeidsomstandigheden waaronder de pasta is gemaakt (zo worden de mensenrechten volgens Questionmark in Turkije op grote schaal geschonden), het gebruik van milieubelastende palmolie en naar de kwaliteit van het keurmerk (er zijn strenge en minder strenge eisen die keurmerken hanteren). De gezondheids- en duurzaamheidsaspecten hebben elk een eigen gewicht gekregen in de analyse. Het onderzoeksteam keek ook naar de hoeveelheid suiker en vet. 

De 'beste' variant is de hazelnootpasta van het huismerk van Jumbo. Die van Albert Heijn (versie Extra Hazelnoot) komt daar vlak onder en op nummer drie in de lijst staat de past van Blue Band. De hele lijst is hier te vinden. Laag op de lijst staat publiekslieveling Nutella. Het merk eindigt op de 22ste plaats, vlak boven de pasta's van Oké en de pralineversie van Penotti.