Zo maak je de restjes van kerst op
Koken & etenEen handvol gekookte aardappelen, stukken brood, een kluif kalkoen: bij bijna elk rijk kerstdiner blijft er van alles over. Wat doe je met de kliekjes? Het Voedingscentrum geeft drie recepten.
Omelet
- Hak de groenten in stukken
- Doe een eetlepel vloeibare margarine in de pan
- Bak de groenten een paar minuten
- Breek twee eieren in een kom en kluts ze los met wat melk, een halve eetlepel tijm en wat peper
- Giet het eimengsel over de groenten in de pan
- Bak de omelet tien minuten op laag vuur met de deksel op de pan
Soep
- Snij de resten groenten, de gare aardappelen en een uitje.
- Doe een eetlepel olie in een pan
- Voeg de gesnipperde ui, een uitgeknepen teen knoflook en wat bleekselderij in de pan met een eetlepel tomatenpuree.
- Bak het even en voeg daarna de groenten en aardappelen toe.
- Voeg twee in stukken gesneden tomaten toe, 250 milliliter water en een eetlepel Italiaanse kruiden.
- Kook het mengsel gedurende vijf minuten, doe er wat peper overheen en serveer de soep met een stuk brood.
Roerbakschotel
- Snij de groenten en het vlees in stukjes.
- Pel een teen knoflook.
- Doe een lepel olie in een koekenpan.
- Pers het teentje knoflook boven de pan uit.
- Doe de groenten erbij.
- Bak de groenten vijf minuten en doe dan het vlees en een theelepel kipkruiden zonder zout erbij.
- Doe de gare rijst erbij en een theelepel ketjap.
- Verwarm het roerbakgerecht even en serveer.
Nog meer kliekjesideeën vind je in de Tip van Jet:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Dit is waarom wij oranje wortelen eten
De wortelen die wij doorgaans kopen zijn feloranje terwijl er veel meer kleuren wortelen bestaan. Waarom eten wij veel oranje exemplaren? Experts over het oranjegevoel, de mythes en de vermoedelijke echte reden waarom wij deze eten. -
Kan 't goedkoper?
Kipfilet steeg afgelopen jaar flink in prijs: dit kun je doen om je maaltijdkosten te drukken
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: kipfilet. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo word je een ‘supervetverbrander’. Expert: ‘Hoe minder je bloedsuiker piekt, hoe minder snackdrang’
De pandemie leverde veel mensen extra kilo's op en die blijven plakken. Je krijg ze pas weg als je je metabolisme weer de baas wordt, zegt gezondheidswetenschapper Maaike de Vries. Calorieën tellen hoeft niet, wel je lichaam de juiste hoeveelheid brandstof geven. ‘Je kan een slecht voedingspatroon niet wegsporten.’ -
Waarom je geen tv moet kijken tijdens het eten
Het is koud buiten en de behoefte om jezelf op de bank te nestelen met een goede film en een extra large pizza is groot. Experts vertellen waarom je de tijd moet nemen voor eten, ook op derde kerstdag.
-
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Hachee is meest gezochte recept online
Hachee is het meest gezochte recept online. Dat blijkt uit een zoeklijstje van Startpagina.nl. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger.