Zo maak je de restjes van kerst op

Koken & etenEen handvol gekookte aardappelen, stukken brood, een kluif kalkoen: bij bijna elk rijk kerstdiner blijft er van alles over. Wat doe je met de kliekjes? Het Voedingscentrum geeft drie recepten.

Volledig scherm
© Beeld uit de video van het Voedingscentrum

Omelet

- Hak de groenten in stukken
- Doe een eetlepel vloeibare margarine in de pan
- Bak de groenten een paar minuten
- Breek twee eieren in een kom en kluts ze los met wat melk, een halve eetlepel tijm en wat peper
- Giet het eimengsel over de groenten in de pan
- Bak de omelet tien minuten op laag vuur met de deksel op de pan

Soep

- Snij de resten groenten, de gare aardappelen en een uitje.
- Doe een eetlepel olie in een pan
- Voeg de gesnipperde ui, een uitgeknepen teen knoflook en wat bleekselderij in de pan met een eetlepel tomatenpuree.
- Bak het even en voeg daarna de groenten en aardappelen toe.
- Voeg twee in stukken gesneden tomaten toe, 250 milliliter water en een eetlepel Italiaanse kruiden.
- Kook het mengsel gedurende vijf minuten, doe er wat peper overheen en serveer  de soep met een stuk brood.

Roerbakschotel

- Snij de groenten en het vlees in stukjes.
- Pel een teen knoflook.
- Doe een lepel olie in een koekenpan.
- Pers het teentje knoflook boven de pan uit.
- Doe de groenten erbij.
- Bak de groenten vijf minuten en doe dan het vlees en een theelepel kipkruiden zonder zout erbij.
- Doe de gare rijst erbij en een theelepel ketjap.
- Verwarm het roerbakgerecht even en serveer.

Nog meer kliekjesideeën vind je in de Tip van Jet: