Zo maak je de restjes van kerst op

Koken & etenEen handvol gekookte aardappelen, stukken brood, een kluif kalkoen: bij bijna elk rijk kerstdiner blijft er van alles over. Wat doe je met de kliekjes? Het Voedingscentrum geeft drie recepten.

Volledig scherm
© Beeld uit de video van het Voedingscentrum

Omelet

- Hak de groenten in stukken
- Doe een eetlepel vloeibare margarine in de pan
- Bak de groenten een paar minuten
- Breek twee eieren in een kom en kluts ze los met wat melk, een halve eetlepel tijm en wat peper
- Giet het eimengsel over de groenten in de pan
- Bak de omelet tien minuten op laag vuur met de deksel op de pan

Soep

- Snij de resten groenten, de gare aardappelen en een uitje.
- Doe een eetlepel olie in een pan
- Voeg de gesnipperde ui, een uitgeknepen teen knoflook en wat bleekselderij in de pan met een eetlepel tomatenpuree.
- Bak het even en voeg daarna de groenten en aardappelen toe.
- Voeg twee in stukken gesneden tomaten toe, 250 milliliter water en een eetlepel Italiaanse kruiden.
- Kook het mengsel gedurende vijf minuten, doe er wat peper overheen en serveer  de soep met een stuk brood.

Roerbakschotel

- Snij de groenten en het vlees in stukjes.
- Pel een teen knoflook.
- Doe een lepel olie in een koekenpan.
- Pers het teentje knoflook boven de pan uit.
- Doe de groenten erbij.
- Bak de groenten vijf minuten en doe dan het vlees en een theelepel kipkruiden zonder zout erbij.
- Doe de gare rijst erbij en een theelepel ketjap.
- Verwarm het roerbakgerecht even en serveer.

Nog meer kliekjesideeën vind je in de Tip van Jet:

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.