Zo maak je een kerstdiner zonder fratsen: ‘Leven is ingewikkeld genoeg’

Donna Hay is niet weg te slaan uit de Nederlandse kookboeken top10. Ze heeft een patent op simpele, seizoensgebonden recepten. Verslaggever en fan van Hay’s keuken Anniek van den Brand kookte samen met de Australische chef een alternatief kerstmaal. ,,Met al die feestdagen wil je ook wel eens wat lichters eten.’’

,,Voorbereiding is alles’’, zal ze later zeggen. Maar nu is ze nog even niet aanspreekbaar. Vanwege diezelfde voorbereidingen. Onverstoorbaar werkt de Australische Donna Hay (48) door.

Ze raspt een courgette, en nog een, snijdt spinazie, rist de muntblaadjes van hun steeltje, schept Griekse yoghurt in een schaaltje, controleert de hoeveelheid eieren en zegt, vooral tegen zichzelf, dat Nederlandse eieren een stuk kleiner zijn dan de eieren thuis in Sidney. Niet beginnen voordat alles klaar staat, noteer ik - een fout die ik in mijn enthousiasme na dertig jaar nog altijd maak.