Volledig scherm

Zo maak je zelf de lekkerste glühwein

Nu er een hoop sneeuw is gevallen en overal de kerstmarkten in volle gang zijn, is het tijd voor glühwein. Dit warme drankje is erg geliefd en is ook nog eens makkelijk te maken. 

Hoe kies je de rode wijn voor een glühwein? Heel simpel, je kiest gewoon wat je lekker vindt. Je proeft geen verschil tussen dure of goedkope wijn. De warme wijn wordt namelijk op smaak gebracht met flink wat specerijen. 

Dit recept is een traditioneel glühweinrecept. Dit neemt niet weg dat je zelf nog ingrediënten kunt toevoegen naar smaak. Voeg bijvoorbeeld nog een scheutje rum of cognac toe. Ook kun je eindeloos variëren met de citrusvruchten. Ga je voor een alcoholvrij winterdrankje, vervang dan de rode wijn door druivensap.

Ingrediënten voor ongeveer 8 glazen: 
- Halve citroen
- 2 sinaasappels
- 3 stokjes kaneel
- 4 kruidnagels
- 3 kardemomkorrels
- 2 stuks steranijs
- 2 liter soepele rode wijn (of rood druivensap voor de alcoholvrije variant)
- 3 eetlepels suiker (of zoetstof)

Bereiding:
Pak een grote pan en schenk de wijn hierin. Zet de pan op een héél laag vuurtje. Zorg dat het niet gaat koken, want dan verdampt de alcohol.
- Snijd de halve citroen en één sinaasappel in plakjes. Voeg dit toe aan de wijn.
- Voeg de kaneelstokjes, kruidnagel, steranijs en kardemom toe. 
- Maak van de schil van de andere sinaasappel krullen. Doe dit met een dunschiller. Voeg de helft
 toe aan de pan en bewaar de andere helft als garnering.
- Snijd de overgebleven sinaasappel doormidden en knijp het sap uit in de pan. 
- Voeg suiker of zoetstof toe naar smaak. 
- Laat het geheel 30 à 40 minuten op een laag vuurtje staan, ook nu zonder dat de glühwein kookt. 

Deze kerstboom is perfect voor iedereen die van wijn houdt.

De glühwein kan gezeefd worden. Zo haal je alle stukjes eruit. Voor de presentatie is het mooi om wat stukjes citroen of sinaasappel in het glas te laten. 

Serveren:
Schep de glühwein in bekers. Maak het geheel af met de sinaasappelkrullen. 

Makkelijk te maken en heel lekker. Laat de gasten maar komen!

Wil je kans maken op het nieuwe boek 'de Brabander Bakt'? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief.

poll

Wat heeft jouw voorkeur?

  • Italiaans diner in restaurantje (67%)
  • All-inclusive buffet met ruime keuze (22%)
  • Om het even (10%)
15309 stemmen