Volledig scherm

Zo maak je zelfs een wiskundefeestje leuk

Hoe gebruik je een wiskundige feestdag om lekker aan de taart te kunnen? Best simpel. Vandaag is de dag van het getal pi (π, oftewel het getal 3,14 en nog heel veel decimalen) en hoe kun je die beter vieren dan door lekker aan de pie (taart) te gaan.   

In sommige (vooral Engelstalige) landen gebruiken ze de dag van π - het getal met oneindig veel decimalen dat de verhouding tussen de omtrek en diameter van een cirkel aangeeft - met het eten en zelfs gooien van taart.

In Boston is afgelopen zaterdag geprobeerd een nieuw wereldrecord taartgooien te vestigen ter ere van de aanstaande pi-dag. Er kwamen honderden mensen op af, maar het doel van 1.180 gegooide taarten werd niet bereikt. Er was gelukkig wel een reden om een taart aan te snijden, aangezien er wel een Amerikaans record werd gevestigd.

Eigenlijk heeft de taart dit soort duwtjes in de rug niet nodig. Bakken is de laatste jaren populair door programma's als Heel Holland Bakt. In 2016 leidde dit nog tot een groei van 25 procent in het aantal aanmeldingen voor de bakkersopleiding. 

Overigens kun je de omtrek van een taart gemakkelijk meten als je de diameter van de taart weet. Vermenigvuldig de diameter met pi en klaar is kees. Met deze snelle taart kan iedereen aan pi(e) dag meedoen. 

Key lime pie

Volledig scherm
© 24Kitchen

Ingrediënten:
- 150 g boter
- 400 g biscuits
- 250 g roomkaas
- 1 blik gecondenseerde melk
- 8 limoenen
- 300 ml slagroom
- 12 blaadjes gelatine
- 300 g suiker
- 5 eiwitten
10 marshmallows

Benodigdheden:
- Keukenmachine
- Springvorm van ongeveer 24 cm doorsnede

Bereidingswijze:
- Smelt de boter.
- Maal de koekjes fijn in de keukenmachine.
- Meng met de gesmolten boter in de taartvorm en druk aan. Zet in de koelkast.
- Week de blaadjes gelatine in koud water.
- Rasp en pers de limoenen.
- Roer de roomkaas met de gecondenseerde melk, limoensap en grootste deel rasp zacht.
- Verwarm de slagroom.
- Knijp de blaadjes gelatine uit en laat ze oplossen in de slagroom.
- Doe de slagroom bij het roomkaasmengsel.
- Giet in de taartvorm en zet in de koelkast.
- Nu komen we bij de marshmallow topping.
- Verwarm de oven voor op 220 °C.
- Doe de suiker op bakpapier in een ovenschaal en laat 10 minuten warm worden.
- Klop ondertussen in een brandschone schaal de eiwitten stijf.
- Voeg daarna lepel voor lepel de hete suiker aan het eiwit toe.
- Laat 10 minuten draaien met een elektrische mixer.
- Verwarm de marshmallows 30 seconden op 900 watt in de magnetron.
- Roer door de meringue en stort op de taart.
- Je kan de bovenkant met een brander een beetje kleuren maar dit is niet noodzakelijk.
Strooi er wat limoenrasp overheen.
- Snijd met een heet mes.

Powered by 24Kitchen.

Bekijk het originele recept op www.24kitchen.nl

poll

Wat heeft jouw voorkeur?

  • Italiaans diner in restaurantje (67%)
  • All-inclusive buffet met ruime keuze (22%)
  • Om het even (10%)
15309 stemmen