Volledig scherm
PREMIUM
Een echtpaar uit Nijkerk handelde in fusten namaakbier onder de naam van Heineken, Amstel en Grolsch. © rv

Zo maakten Wilco en Erica van tienduizenden liters merkloos bier ‘echte’ Heineken

Heineken en Amstel zeggen vier miljoen euro schade te hebben geleden door een omvangrijke bierfraudezaak. Een echtpaar uit Nijkerk werd onlangs in een civiele procedure veroordeeld en moet minstens 200.000 euro schadevergoeding betalen aan Heineken vanwege de handel in ‘foute bierfusten’ tussen 2015 en 2017. Vandaag staat het duo ook voor de strafrechter. Zo gingen ze te werk.

De biermarkt schrikt op als de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) eind juni 2017 acht invallen doet in onder meer Nijkerk, Putten, Rotterdam en het Limburgse Linne in verband met een roemruchte bierfraudezaak. De FIOD pakt daarbij een echtpaar uit Nijkerk en een man uit Putten op. De laatstgenoemde is inmiddels geen verdachte meer. Tussen eind 2015 en begin 2017 zou het Nijkerkse duo duizenden fusten (vaten bier) van Heineken, Amstel en Grolsch hebben hervuld met (veel goedkoper) merkloos bier. 

‘40.000 vaten namaakbier’

Volgens Heineken en Amstel gaat het om 40.000 fusten die zijn hervuld en verhandeld. De brouwerijen menen daardoor vier miljoen euro schade te hebben geleden. Heineken eiste eerder tijdens de civiele procedure een schadevergoeding van 1 miljoen euro van het echtpaar.

De twee bierhandelaren betwisten de grote aantallen en stellen dat hoogstens 2345 fusten fout bier zijn verhandeld. De rechter oordeelde vorige maand dat de Nijkerkers in ieder geval 200.000 euro schadevergoeding moeten betalen. Daarnaast moet een andere rechter zich buigen over de precieze schade, waardoor dat bedrag nog kan oplopen.

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.