Zo smaakt je kop koffie nóg beter volgens experts
Koken & EtenEr gaat weinig boven een stomende kop koffie ’s ochtends. We drinken nu eenmaal graag een lekkere kop van het zwarte goud. Goed nieuws: de wetenschap kan je helpen de omstandigheden voor je koffie te verbeteren voor de beste smaak.
Delen per e-mail
Voor de studie, gepubliceerd in tijdschrift Food Quality & Preference, gingen onderzoekers van drie universiteiten uit Colombia, Ecuador en Noorwegen na of de omstandigheden waarin je koffie drinkt, invloed hebben op je smaakervaring. De conclusie: dat doen ze.
De onderzoekers ontdekten dat mensen die koffie dronken in een luide omgeving, ‘minder gevoelig’ zijn voor de ‘zintuiglijke en hedonistische attributen’ van koffie. Anders gezegd: is er veel lawaai, dan ervaren we onze koffie als minder lekker.
Duurdere koffie?
Voor de studie lieten de wetenschappers vierhonderd mannen en vrouwen koffie drinken met een koptelefoon op. In die koptelefoon kregen ze achtergrondgeluiden te horen, opgenomen in een drukke horecazaak. Bij de eerste kop koffie hoorden ze de geluiden op een hoger volume: 85 dB(A) (een afgeleide van decibel), ongeveer het normale volume in een horecazaak. Bij de tweede kop – identieke koffie, al wisten de deelnemers dat niet – hoorden ze de geluiden op een lager volume (20 decibel lager).
Wat bleek? De tweede kop van dezelfde koffie smaakte volgens de deelnemers beter. Bovendien dachten ze dat het duurdere koffie was. De aanwezigheid van achtergrondgeluid had invloed op hoe bitter, zoet en aromatisch ze een koffie vonden. Wanneer ons brein meer te verwerken krijgt – meer lawaai, bijvoorbeeld – zijn we minder gevoelig voor andere prikkels, zoals smaken, verklaart het onderzoeksteam.
Je drinkt je kop zwart goud dus maar beter in stilte. Dan smaakt hij meteen beter en duurder. Drink je vaak koffie in een luidruchtige omgeving, dan kun je bovendien op den duur de voorkeur gaan geven aan sterkere koffie of meer suikerklontjes, volgens de wetenschappers. En dat is ook nog eens minder gezond.
Twee jonge ondernemers hebben een drankje ontwikkeld dat de nieuwe 'koffie’ moet worden:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Arbeidsongeschikt door domme actie, moet de werkgever dan doorbetalen?
Stel, je raakt in je vrije tijd gewond door een domme actie - zoals het afsteken van illegaal vuurwerk - en kunt daardoor niet werken of raakt zelfs arbeidsongeschikt. Kan een werkgever dan weigeren je loon door te betalen? Arbeidsrechtadvocaat Gerard Berghuis legt uit hoe het zit. -
PREMIUM
Deze zaak wordt het laatste kunstje van meesterkok Ad Janssen (en het staat op een prachtig landgoed)
De Rhoonse meesterkok Ad Janssen begint een nieuw restaurant in Bergschenhoek. Wanneer het precies opengaat, weet hij niet. Geen mens weet immers hoe lang de (horeca-)lockdown nog duurt. ,,Maar zodra het mag, zijn wij er klaar voor.’’ Met Bij Ad op landgoed Vidaa wil hij exclusieve tiengangendiners verzorgen, maar ook uitpuffende fietsers met een lekker wijntje en een maaltijdsalade aan zich binden. -
PREMIUM
Overheid mikt op 1,7 miljoen laadpalen in 2030: beleggers zien gouden kansen
Nergens ter wereld is zo gemakkelijk een laadpaal te vinden als in Nederland. Elektrisch rijden is hot. De beurskoersen van bedrijven in de laadpaalbranche schieten door het dak. -
PREMIUMVraag het ons
Kunnen papaja's maagbeschermers vervangen?
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt expert Rutger Verhoeff, huisarts, de vraag: klopt het dat papaja kan helpen om maagbeschermers te vervangen? -
PREMIUMTuinvogeltelling
Tuinvogeltelling op komst: zo lok je ook de schuwe vogels
Tienduizenden liefhebbers verschansen zich komend weekend achter de geraniums voor de Nationale Tuinvogeltelling. Hanne Tersmette van Vogelbescherming Nederland weet welke vogels je met welk voer lokt.
-
Koken & eten
Per ongeluk manier ontdekt om chips minder vet te maken (maar voorlopig liggen ze niet in de winkel)
Een chipsmerk liet de Universiteit van Leuven onderzoeken welke eigenschappen van grondstoffen de kwaliteit van hun chips bepalen. Bij dit onderzoek kwamen bio-ingenieurs van de universiteit er bij toeval ook achter hoe ze het vetgehalte van chips kunnen verlagen. -
PREMIUMPollepel thuis
Illegale palingfuiken zijn bij visrestaurant De Stroper al lang verleden tijd
Visrestaurant De Stroper staat al jaren bekend als een van de beste restaurants van Dordrecht. Tijdens de lockdown kun je er volledige menu’s afhalen, maar ook simpele borrelboxen of koude visschotels. Voor de Pollepel Thuis kiezen we voor de ‘Stoperbox’. -
Koken & eten
André van Duin steelt de show in Heel Holland Bakt: ‘Dit is meer een dood schildpadje’
Drie mannekes, drie vrouwkes. Dat zijn de zes overgebleven kandidaten zoals presentator André van Duin ze noemde tijdens de vijfde aflevering van Heel Holland Bakt. Gisteren keken er bijna 3,4 miljoen mensen naar de bakwedstrijd.