Hoe is het om alleen dieren te eten die je eerst zelf vangt en doodt? Drie Amsterdammers namen de proef op de som. 'Het is goed om op onderzoek te gaan.'
Volledig scherm
PREMIUM
Hoe is het om alleen dieren te eten die je eerst zelf vangt en doodt? Drie Amsterdammers namen de proef op de som. 'Het is goed om op onderzoek te gaan.' © David de Jong en Tim Stet

Zo smaken dieren als je ze zelf doodt

Drie zelfverklaarde 'stadsmietjes' slachtten drie jaar eigenhandig vlees en vis. Hun ervaringen bundelden ze in het Slachtpaspoort: een receptenboek, avonturenboek en fotoboek ineen.

,,Een garnaal die je zelf in zee hebt gevangen, proeft écht anders dan zo'n diepgevroren exemplaar uit de supermarkt." Aan het woord is fotograaf David de Jong (41). En hij weet waar hij het over heeft. 

Samen met fotograaf Tim Stet (43) en vormgever Daniël Gravemaker (41) ging hij drie jaar geleden op een grauwe zondag op garnalenjacht in de Noordzee bij Wijk aan Zee, bewapend met schepnetten en emmertjes. Ze vingen één exemplaar. ,,Die hebben we met z'n drieën gedeeld." Een karig maal, maar de vangst betekende wel dat de drie Amsterdammers volgens hun eigen, zelf opgelegde regels weer garnalen mochten verorberen.