Zo vaak moet je je koelkast schoonmaken om voedselvergiftiging te voorkomen
VideoEen goede indeling van je koelkast biedt overzicht. En het kan ook nog helpen om voedselvergiftiging te voorkomen. Waar moet je op letten? En wat is eigenlijk de juiste koelkasttemperatuur? Twee experts geven antwoord.
De ideale koelkasttemperatuur voor het bewaren van voedsel is 4 graden, aldus Marcel Zwietering, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan de Wageningen Universiteit. ,,Bij een lagere temperatuur kan de koelkast op bepaalde plekken gaan vriezen, waardoor producten aan de wand kunnen plakken of de melk bevriest.”
,,Koelkasten hebben steeds vaker een temperatuuraanduiding, maar vooral oude koelkasten hebben een draaistand”, merkt Zwietering op. ,,Daar betekent een hoge stand vaak meer koelen. Acht betekent dan dus sterk koelen en niet acht graden, en twee betekent weinig koelen, dus dan werkt het andersom.”
Niet overal dezelfde temperatuur
Op sommige plekken in de koelkast is het kouder dan op andere plekken, weet Zwietering. ,,Verse vis en vlees zijn de meest bederfelijke producten, die bewaar je daarom het best op de koudste plek in de koelkast: net boven de groentela. In de groentela is het weer net wat warmer. Als je vis of vlees zo laag mogelijk bewaart voorkom je ook dat de vloeistof die wel eens uit de verpakking druipt andere producten besmet.”
,,In de groentela bewaar je verse groenten en fruit”, vertelt professioneel organizer Esther van Dijk. ,,Als je twijfelt of je een bepaalde groente of fruit in de koelkast moet bewaren, hou dan de manier aan van de supermarkt of groenteboer, dat is meestal de optimale bewaarwijze. De middelste en bovenste planken zijn geschikt om melk, kaas, margarine en geopende potten conserven te bewaren. In de koelkastdeur bewaar je het beste geopende pakken of flessen melk, frisdrank, eieren, bakboter en kleine potjes of flesjes met bijvoorbeeld mosterd of sausjes.”
Houdbaarheid
De houdbaarheid kan erg verschillen per product. Tomatenketchup is in de koelkast (na opening) heel lang houdbaar, maar vleeswaren bederven sneller. ,,Hoe lang je iets in de koelkast kunt bewaren is afhankelijk van of het product wel of niet is geopend en hoe het is verpakt”, vertelt Zwietering. ,,Je kunt ham bijvoorbeeld kopen in een verpakking waarop ‘bewaard onder beschermde atmosfeer’ staat. Dan zit er minder zuurstof en meer CO2 in de luchtsamenstelling, dat remt de bacteriën.”
Vers gesneden ham gaat in een plastic zakje met normale lucht. ,,Tussen die twee zit een groot verschil, want het versproduct is ongeveer vijf dagen houdbaar en het andere product vaak wel 25 dagen.”
De houdbaarheidsdatum geldt zolang de verpakking ongeopend is, stelt Zwietering. ,,Na opening kun je de ham nog drie tot vijf dagen eten. Die houdbaarheid is aan de veilige kant als je koelkast echt op 4 graden staat en de ham op de onderste plank ligt. Bij het advies gaat men uit van 8 of 9 graden, dus als je je ham netjes op 4 graden bewaart wordt de houdbaarheid een stuk langer. Als je een zwakkere gezondheid hebt, moet je juist meer oppassen en nauwkeuriger zijn met het bewaaradvies.”
,,Maak je koelkast eens per twee maanden goed schoon door alles eruit te halen, ook de plankjes, lades en bakjes”, tipt Van Dijk. ,,Tussentijds is het voldoende om er af en toe een doekje doorheen te halen om de plankjes af te nemen. Vieze oppervlakken, bijvoorbeeld door een lekkend melkpak, maak je bij voorkeur direct schoon. Plan het schoonmaken op een moment vlak voordat je de wekelijkse boodschappen doet, dan is-ie op z’n leegst.”
Bekijk hier onze video's over koken & eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Graan is straks schaars en duur: dit zijn drie alternatieven voor je deeg
De broodprijzen gaan waarschijnlijk flink stijgen door de oorlog in Oekraïne. Dit land en Rusland zijn twee van de 'graanschuren’ van de wereld. Welke alternatieven zijn er voor graan? Twee experts geven suggesties voor broodvervangers. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
18
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
PREMIUM
Eerst gooien met dobbelsteen voordat je hapje neemt: met dit bord wordt eten voor je kind een feest
Straks is het gedaan met het getreuzel van jonge kinderen tijdens de maaltijd, het eten wordt een feest. En dat dankzij Menno Kortbeek die een spel verzon. -
PREMIUM
Aan biologisch eten zit een prijskaartje: hoe kun je toch besparen?
Biologisch voedsel voelt gezond en is beter voor mens, dier en de planeet, maar er hangt wel een prijskaartje aan. Wat krijg je terug voor je extra geld?
-
Video
Waarom je het best verschillende tassen mee kunt nemen naar de supermarkt
De supermarkt is vaak het eerste moment waarop je in aanraking komt met het eten en drinken dat je in huis haalt. Maar waar let je op als je dit zo veilig mogelijk wil doen? Een aantal tips ter verbetering. -
Koken & eten
Waarom er van een volle pan aardappelen zo weinig puree overblijft, en waarom dat niet erg is
In Nederland zijn we echte aardappeleters. We eten ze gekookt, gebakken, gefrituurd en gepureerd. Bij het pureren blijft er in de pan echter niet zoveel over van die grote hoeveelheid aardappelen die je had gekocht. Hoe kan dat? En hoe lang en welke aardappel moet je prakken? -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt.