Volledig scherm

Zo weet je of je ingevroren eten nog goed is

Een product als melk blijft vier tot zes weken goed in de vriezer. Maar dat geldt niet voor alle etenswaren. Hoe weet of je ingevroren eten nog kunt consumeren? Het is niet nodig om het eerst te proeven: je kunt het checken met deze vijf tips. 

Lekkage

Liggen er sappen in de vriezer? Dat is een slecht teken. Helaas is je vriezer dan een keer warmer geworden waardoor producten ontdooid zijn geweest. Let erop dat de sappen niet op etenswaren komen. Een aanraking met het sap kan ander voedsel bederven. Het enige wat je dan kunt doen is de vriezer laten ontdooien en compleet schoonmaken. 

Vieze geur

De geur ontdek je pas als het product is ontdooid. Vooral vlees en vis kunnen flink ruiken. Is dat een andere geur dan normaal, neem dan geen risico. Van bedorven vlees en vis kun je goed ziek worden. 

Vriesbrand

Je zult het vast wel eens hebben gezien: een soort sneeuwvlokken op het eten in een afgesloten bakje. Dit heet vriesbrand. Het eten is dan in contact gekomen met lucht, het water is eruit gekropen en veranderd in ijs. Er bestaat een grote kans dat het vlees een bruin-grijze kleur heeft gekregen. Het kan dan nog wel gegeten worden.  Alleen is de structuur van het vlees anders, het kan erg droog zijn. 

Slijmerig

Aan de textuur van het eten kun je vaak al zien of je het nog kunt eten. Ziet het er  kleverig of slijmerig uit? Dan is opeten geen goed idee. 

Dof

Als je eten hebt gekookt en het vervolgens in een bakje in de vriezer hebt gedaan, verliest het zijn kleur. Ook dit heeft te maken met uitdroging: de verpakking is niet luchtdicht. Het is dan niet handig om het lang in de vriezer te bewaren. 

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle hacks en makkelijke recepten.