Zo wordt het perfecte, ouderwetse worstenbroodje gemaakt
VideoZes weken lang trekt Janny van der Heijden door het land om te achterhalen hoe Nederland eet. De culinaire alleskunner gaat in het nieuwe programma De Smaak van Nederland op zoek naar onze eeuwenoude eetcultuur. Vandaag komen er worstenbroodjes op tafel.
Delen per e-mail
De worstenbroodjes van Margriet Cooymans zijn overal in Nederland te koop. Het recept is honderd jaar oud en Janny van der Heijden mag voor haar tv-programma De Smaak van Nederland in de keuken kijken hoe je zo'n worstenbroodje maakt. In deze aflevering proeft zij ook andere streekgerechten zoals melkmoes in Spakenburg en bij de Avocadoshow in Amsterdam eet ze avocado's en zoervleis.
Suiker, zout, boter of margarine, een geheim ingrediënt waar Van der Heijden natuurlijk éven van moet proeven. Melkpoeder, vraagt ze de eigenaar van de worstenbroodjesbakker, Margriet Cooymans. Wel iets vettigs, erkent die. ,,Om het broodje smaak te geven”, is alles wat ze erover kwijt wil. Eipoeder dan? ,,Dat gebruiken we voor het bestrijken van de broodjes.”
Na de nachtmis
De geschiedenis van het worstenbroodje gaat terug naar de tijd dat er nog geen koelkasten waren. Het conserveren van vlees gebeurde toen in brood. ,,Het was wel een luxeproduct", legt de ondernemer uit. ,,Het werd gegeten na de nachtmis. De broodjes werden langzaam warm gemaakt en als je dan terug kwam van de nachtmis, at iedereen een worstenbroodje. Hele gezinnen kwamen daarvoor bij elkaar.”
Ben Voermans is met pensioen maar wil wel laten zien hoe je dat doet: het deeg maken en het worstje erin krijgen. Hij en Van der Heijden laten hun lap deeg omhoog zwiepen en vouwen het daarna weer in. Met een apparaat wordt de lap in gelijke delen gesneden. Daar is wel wat kracht voor nodig. ,,Daar moet je spierballen voor hebben", vindt de presentatrice. Van de stukken deeg moet je bolletjes maken - ‘met twee handen rollen lukt mij niet, wel met een hand’ - die je vervolgens uitrolt tot lange ovalen. Daarin komt het worstje te liggen. Met je vingers verpak je het worstje: alsof een verkleumde reiziger in een nauwe, warme slaapzak wordt gevouwen. Het lukt het drietal een hele plaat vol te maken. ,,Teamwork.”
Meer zien van Janny van der Heijden? Ze is op maandagavond om 22 uur op 24Kitchen met De Smaak van Nederland. Hieronder zie je fragmenten uit de uitzendingen tot nu toe:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVIDEO
Vasten is goed voor darmen en lever: ‘Sla de lunch voortaan over’
Vasten is goed voor de darmen en lever. Zo goed zelfs dat hoogleraar maag-, darm- en leverziekten Maikel Peppelenbosch aanraadt om de lunch voortaan over te slaan. ‘Door meer tijd tussen maaltijden te laten, wordt de darmflora beter en zit je lekkerder in je vel.’ -
PREMIUM
Kinderen aan de moestuin: 'Kweek in eierdoos of maak van druivendoosje een kweekkastje'
Als je eenmaal bezig bent met gezond eten voor kinderen, is het een kleine stap naar je eigen groenten kweken. Marije Woertman uit Deventer wil kinderen aanzetten hun eigen groente en fruit te verbouwen. ‘Wat is er nou lekkerder dan je zelf geteelde worteltjes of komkommers eten?’ Om de drempel voor onder andere ouders nog lager te maken, opent ze nu een ‘Voorbeeld Kindermoestuin’. -
Quiz
Hoeveel dieren eten Nederlanders gemiddeld in hun leven? Test je kennis in acht vragen
Nationale Week Zonder Vlees is een initiatief van Isabel Boerdam, oprichter van De Hippe Vegetariër. Door één week in maart geen vlees te eten, bespaar je onder andere water en de uitstoot van broeikasgassen. Boerdam en ProVeg deelden hun interessantste weetjes over vlees, hoeveel weet jij hierover? Test je kennis met deze quiz. -
Het is kaasfonduedag: zo maak je een heerlijke met vijf kazen
Met het koude weer is er bijna niets gezelliger dan met zijn allen rondom een pan kaasfondue zitten. Deze kaasfondue bevat wel vijf verschillende soorten kazen. Vandaag is er een extra goede reden om deze op tafel te zetten, want het is Dag van de kaasfondue! -
Dit zijn de beste smartwatches van dit moment
Smartwatches worden steeds slimmer en gevarieerder, maar welke kun je het beste kopen? We zetten samen met de redactie van Tweakers de beste opties van verschillende merken op een rij.
-
PREMIUMKoken & eten
Deze slagerij heeft geen vlees in de vitrine liggen (en dat heeft niets met de Week Zonder Vlees te maken)
Even anoniem een paar kiloknallers scoren zit er niet in bij de slagerij van Jan-Willem Tol. Uitzoeken welk stukje vlees je graag zou hebben evenmin. Een koelvitrine, net als een prijslijst, ontbreken. Maar aan lekker vlees is bij deze hofleverancier geen gebrek. De koeling ligt vol - alleen zul je er zelf naar moeten vragen. -
Een duurzaam interieur met tweedehands meubels: waar moet je op letten?
Het wordt steeds populairder om tweedehands meubels te kopen, maar waar moet je nu opletten voordat je de portemonnee trekt voor die vintage kledingkast. -
Golfbrekers
Distilleerderij Museum Van Kleef heeft eigen ‘vaccin’ gelanceerd: ‘Enige bijwerking is een licht rozig effect’
De Haagse distilleerderij Museum Van Kleef heeft een eigen ‘vaccin’ gelanceerd. Het verkwikkende goedje, geleverd mét injectiespuit, vindt gretig aftrek, vertelt eigenaar Fleur Kruyt in de rubriek Golfbrekers.