Zo ziet comfortfood er over de hele wereld uit
Koken & etenComfort food is als een knuffel voor je smaakpapillen. Wanneer alles even tegenzit dan kan een goede portie zout, vet of suiker exact zijn wat je nodig hebt. Maar het is niet omdat we in Nederland steevast voor pasta of pizza kiezen dat ze dat in andere landen ook doen. Een overzicht van de favorieten.
Delen per e-mail
Canada: poutine
Frietjes met kaas en vleessaus, ofwel: poutine. Er zijn in Canada zoveel zaken die de snack serveren dat het haast moeilijk te geloven is dat de lekkernij pas populair werd in 1950. In de Franstalige provincie Québec wordt poutine gezien als het nationale gerecht.
Colombia: arepa met kaas
Arepa’s zijn een typisch Colombiaans ontbijt maar ze worden ook vaak gegeten als calorierijke snack in de namiddag. De maïsrijke smaak is subliem op zich, maar kan ook perfect gecombineerd worden met kaas of andere ingrediënten.
Iran: ash-e-reshteh
Heel wat comfortfood-gerechtjes bestaan vooral uit veel vet, suiker of koolhydraten. Maar in Iran mag het een tikkeltje gezonder. Ash-e-reshteh is een groentesoep die aangedikt wordt met bloem, bonen en zure room.
Polen: leniwe
Ondertussen kent bijna iedereen de Poolse pierogi wel, de ravioli-achtige deegwaren gevuld met kaas of vlees die geserveerd worden met zure room of gesmolten boter. Maar voor zij die naar een grotere guilty pleasure op zoek zijn is leniwe perfect. Kwarkkaas wordt gemengd in de pasta zelf waardoor de dumpling heel zacht en zoet blijft.
Marokko: pastilla
Als er echt een wedstrijd zou zijn voor de grootste comfortfood, dan zou Marokko een streepje voor hebben met pastilla, een hartige taart. De delicatesse wordt meestal gemaakt met vlees maar wordt soms ook geserveerd met vis of kip.
Sateetje met friet iemand?
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Voor jou getest Deze champagnes onder de veertig euro zijn alle negen top
Kleine wijnboeren brengen steeds vaker hun ambachtelijk gemaakte champagne onder eigen etiket op de markt. Ons panel proefde er negen onder de 40 euro. ‘Deze smaakt echt bloedstollend zuiver.’ -
PREMIUM
Koolhydraatarme kerstdis: doe altijd olijfolie bij het water als je groente kookt
De Belgische televisiekok en bestsellerauteur Pascale Naessens kookt een kerstmaal voor verslaggever Peet Vogels. ‘Als je bloemkool te lang kookt, komen zwavelverbindingen vrij, waardoor het gaat ruiken.’ -
PREMIUM
reportage Dit is de beste kookwinkel, en de eigenaren gaan dat bewijzen in Amerika
De familie Woerdman timmert met zijn kookwinkels flink aan de weg. De zaak is tot de beste kookwinkel van Nederland uitgeroepen. Dit voorjaar strijden de ondernemers om de wereldtitel in Chicago. -
Wat Eten We Vandaag: Pistache-meringuetaart met frambozen
Pistache en frambozen: niet alleen de kleuren zijn helemaal kerst, de smaken zijn voor elkaar gemaakt. Dit pronkstuk zet je in een handomdraai in elkaar. In een woord: wow! -
Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox
Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.
-
Prins Louis (1) nu al in de ban van Britse baklegende
Prins Louis is nog maar 1 jaar, maar kent nu al de naam van de Britse baklegende Mary Berry. Haar voornaam is een van de eerste woordjes van het jongste kind van de Britse prins William en zijn vrouw Kate Middleton. Dat vertelt de hertogin van Cambridge in een speciale kerstuitzending. -
PREMIUM
Dit is waarom heel Nederland kijkt naar Heel Holland Bakt
De ontknoping van Maestro en de start van een nieuw seizoen Heel Holland Bakt vanavond staan garant voor een miljoenenpubliek voor NPO 1. Wat is toch de aantrekkingskracht van deze programma’s, die de ambachten van weleer in de schijnwerpers zetten? -
PREMIUM
Met deze kerstdis ‘met schilderijtjes’ maak je ook kinderen blij
Verslaggever Mark Roos en zijn dochters Bente en Marnie gaan culinair aan de slag met Samuel Levie, chef en schrijver van kookboeken, waaronder Eten met Nijntje. ‘Met een goede voorbereiding hoef je niet de hele avond in de keuken te staan.’