Zo ziet ons menu eruit in 2050
Koken & etenIn 2050 zijn we naar schatting met tien miljard mensen op aarde. Om die allemaal te voeden, moeten we anders gaan eten. Hoe ziet het menu van de toekomst eruit?
Aardappelpuree met jus, spruiten en speklapjes. Het traditionele aardappelen-vlees-groentemenu van de jaren 50 en 60 is nog maar bij weinig Nederlandse gezinnen dagelijkse kost. ‘Buitenlandse’ gerechten als nasi, pizza en tortilla’s zijn vast onderdeel van ons eetpatroon geworden.
Volgens wetenschappers moeten we opnieuw drastisch anders gaan eten. Enerzijds om hongersnoden te voorkomen: in 2050 moeten naar schatting tien miljard monden worden gevoed; nu zijn dat er naar schatting 7,6 miljard. Anderzijds omdat de obesitasepidemie van de VS dreigt over te slaan naar Europa.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Michelle (nog maar net 17) spaarde jarenlang voor haar droom; nu heeft ze een eigen wafelkraam
Michelle Hoorn (nét 17) spaarde jarenlang om haar droom waar te maken: een eigen wafelkraam. Nu toert ze het land door met verse Brusselse wafels met slagroom, chocolade en toppings. -
Koken & Eten113
Waarom een glas water in een restaurant of op een terras vaak niet gratis is
Een van de grootste ergernissen tijdens een gezellig etentje is wel dat glas water waar je plotseling toch voor blijkt te moeten betalen. Of het krijgen van een fles Spa blauw in plaats van kraanwater. Mag je als gast bepalen wat voor water je op tafel krijgt? En waarom wordt het in het ene restaurant in rekening gebracht en in het andere niet? -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
PREMIUMKoken & Eten
Wil je afvallen en heb je honger? ‘Soms fopt je lichaam je’
Een dieet werkt niet, weet diëtiste Marie-José Torenvliet uit ervaring. Ter gelegenheid van Anti- Dieetdag morgen vertelt ze wat beter werkt: signalen opvangen van je lichaam. -
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen.
-
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn. -
Koken & eten
Haring en zalm beter voor milieu dan vegaburger
Wie tijdens de Week zonder Vlees de steak of het kipkluifje links laat liggen kan deze het beste vervangen door noten of haring. Uit een nieuwe berekening van Milieu Centraal en Sintef blijkt dat die eiwitrijke producten minder belastend voor het milieu zijn dan een vleesvervanger met kaas. -
PREMIUMKoken & eten
‘Gedachte dat insecten vies zijn, zit ons in de weg’
Tientallen miljoenen euro’s stoppen investeerders in de ontwikkeling van grootschalige insectenkwekerijen. En in de supermarkt kun je ook al heel voorzichtig kiezen voor meelwormen in plaats van rundvlees. ,,Wat nog in de weg zit, is de gedachte dat insecten vies zijn.’’