Zoet bloed bestaat niet, maar waarom prikken muggen de een wel en de ander niet?
Koken & WetenIn de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: word je met zoet bloed vaker gestoken door muggen?
Het muggenseizoen is officieel in mei al van start gegaan. Maar door de combinatie van regen en hogere temperaturen gaan de diertjes nu echt los. Feit is dat de een grote, jeukende bulten krijgt en de ander nauwelijks last heeft. Maar is het waar dat mensen met zoet bloed vaker worden gestoken omdat muggen van zoet bloed houden?
,,De mythe dat mensen met zoet bloed eerder worden gestoken is eigenlijk in omgekeerde vorm ontstaan”, zegt Marieta Braks, muggenexpert bij het RIVM. ,,Mensen die vaak worden gestoken moeten wel zoet bloed hebben.” Met zoet wordt niet letterlijk zoet bedoeld, maar lekker. Zoals veel mensen zoet lekker vinden. ,,Zoet bloed is geen term die een type bloed beschrijft.”
Waar muggen wel op afkomen is lichaamsgeur zoals zweet en vooral: CO2, koolstofdioxide. We ademen lucht met zuurstof in en lucht met koolstofdioxide uit. Muggen kunnen het kleine verschil in CO2 meten, waardoor ze weten of er een mens in de buurt is. Of een dier, zegt Hans Zaaijer, hoogleraar bloedoverdraagbare infecties van de Universiteit van Amsterdam. ,,De duivel heeft muggen uitgevonden om alles en iedereen te pesten.”
Bierdrinkers vaker geprikt
Volgens het Kennisinstituut Bier zijn er studies waaruit blijkt dat muggen van bier houden. Zo zagen Japanse onderzoekers dat een bepaald type mug mensen na het drinken van 350 milliliter bier aantrekkelijker vonden. De aantrekkelijkheid kon niet worden verklaard door zweet of huidtemperatuur. Ook een onderzoek in het Afrikaanse Burkina Faso toonde aan dat mensen die een liter bier hadden gedronken eerder werden geprikt dan wie water had gedronken.
In de podcast vertelt gezondheidsjournalist Tijn Elferink hoe het zit met zoet bloed aan redacteur Ellen den Hollander:
De vraag waarom sommige mensen eerder worden geprikt is in Japan en Afrika relevanter dan in Nederland. De muggen uit Japan en Burkina Faso kunnen virussen verspreiden en ziektes veroorzaken, zoals dengue (knokkelkoorts), gele koorts, Zika en malaria. Als er al een vaccin of medicijn is, kan niet iedereen dat betalen. Dat maakt de mug vooralsnog het dodelijkste dier op aarde.
,,Voor malaria hoeven we in Nederland niet bang te zijn”, stelt Zaaijer gerust. ,,Wel is vorig jaar voor het eerst het Westnijlvirus aangetroffen. Dat virus wordt verspreid door de gewone huissteekmug en kan tot een dodelijke hersenvliesontsteking of hersenontsteking leiden. Dus ook in Nederland moeten we iets beter gaan opletten.”
Tonic tegen malaria
Suiker en zoetigheden laten staan is om allerlei gezondheidsreden verstandig, maar doet niets tegen muggen. Dat muggen op licht afkomen is ook een fabel. Ultrasone-stekkers, met je nagel een kruisje op een bult drukken, citroengeur? Allemaal muggenmythes. De enige met een kern van waarheid is tonic. De Britten dronken deze drank in overzeese gebieden, omdat het de bittere stof kinine bevat. De kinineplant wordt gebruikt tegen malaria.
Effectiever om muggen te lijf te gaan is in en rond het huis stilstaand water voorkomen. Denk aan dakgoten, regentonnen en de parasolvoet, zegt Braks van het RIVM. De beste bescherming ’s nachts biedt een klamboe. ,,Daar slaap ik in nare muggenzomers zelf ook onder”, zegt Zaaijer. ,,Zo helemaal om je bed, dat werkt ideaal.”
Het oordeel
Dat muggen van zoet bloed houden is een fabel. Muggen komen af op zweet en vooral de koolstofdioxide die we uitademen. Tonic werd gebruikt tegen malaria. Zit je ’s avonds tot laat buiten, bestel dan gerust een tonic met een schijfje citroen. Doe het omdat je het lekker vindt, niet omdat het muggen op afstand houdt. Lange mouwen zijn effectiever.
Meer podcasts luisteren over de relatie tussen eten en gezondheid? Hieronder vind je alle afleveringen:
Bekijk al onze video’s over koken en eten in deze playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Waarom topkok Heston Blumenthal in huilen uitbarstte toen hij een broodje wilde eten
De Britse topkok Heston Blumenthal staat bekend om zijn bijzondere experimenten met eten, zoals unieke combinaties van ingrediënten. In zijn nieuwe boek Is dit een kookboek? legt hij uit hoe je op een oneindig aantal manieren tegen koken aan kunt kijken. Hij vertelt over zijn eigen ervaringen met mindful eten. -
Koken & Weten
Dit gerecht zou weleens het geheim van hoge leeftijd Japanners kunnen zijn
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: Is gefermenteerde voeding echt zo gezond? Deel 2: alkalische fermentatie. -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
Koken & eten
Hollandse Nieuwe komt eraan: een kleine portie helpt al tegen hart- en vaatziekten
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: is Hollandse Nieuwe gezond? -
PREMIUM2
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht.
-
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
-
-
Koken & Eten
Voor in de vriezer of maak iemand anders blij: bij deze maaltijden maak je makkelijk een extra portie
Als je toch kookt, kun je net zo goed meteen wat meer maken zodat je die extra portie in je vriezer kunt stoppen. Of je maakt er iemand anders blij mee. -
Koken & Eten
Terrassen voor de eerste lentezon: vaak eet en drink je buiten even goed als binnen
Altijd ergens eind februari is die dag er, de eerste zon die aanvoelt als de lente. Foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer ziet dat dit het moment is dat veel horecaondernemers hun terras weer uit zetten. Klassiekers in de stad bieden een fijne basis voor het opsouperen van de lentezon, maar er gebeurt meer op het terras komend jaar, in de grote stad en erbuiten.