Volledig scherm
© 24Kitchen

Zoet, zoeter, zoetst: dit zijn de lekkerste kersttoetjes

24KitchenHet toetje is misschien wel het gerecht waarnaar we het meeste uitkijken tijdens het kerstdiner. Wij hebben een paar recepten voor je op een rij gezet. 

Sinaasappelzandgebak met chocolade

Ingrediënten voor 4 personen:
150 g boter (op kamertemperatuur)
- 200 g bloem
- 50 g lichte basterdsuiker + beetje extra om te bestrooien
- 1 sinaasappel
50 g pure chocolade (70%)

Bereiding:
- Verwarm de oven voor tot 190 °C (gasovenstand 5). Vet een vierkant bakblik van 20 cm in met olie en bekleed het met bakpapier.
- Meng de boter in een kom met de bloem, suiker en fijngeraspte schil van een halve sinaasappel door ze met duim en wijsvinger door elkaar te wrijven.
- Knijp en wrijf er een luchtig deeg van – niet kneden! – en druk het in een laagje van 1 cm in het bakblik.
- Prik met een vork gaatjes in het hele oppervlak en zet het blik 20 minuten in de oven, of tot het zandgebak lichtgoudbruin is. Haal het blik uit de oven, strooi een schepje suiker over het nog warme gebak en laat afkoelen.
Smelt intussen de chocolade in een hittebestendige kom op een pan zachtjes pruttelend water en zet de kom opzij.
- Snijd het zandgebak in twaalf gelijke reepjes en leg ze op een rooster om volledig af te koelen. Besprenkel met de gesmolten chocolade en rasp de rest van de sinaasappelschil erover. Snijd de sinaasappel in dunne partjes en serveer ze erbij.

Romige chocolademousse

Volledig scherm
© 24Kitchen

Ingrediënten voor 4 personen:
- 75 g chocolade met 75% cacao
- 40 ml melk
- 2 eieren
- 1 snufje zout
- 0.5 tl piment d'Espelette
- 40 g suiker
1 el cacaonibs

Bereiding:
- Snijd de chocolade in stukjes en smelt de chocolade au bain-marie. Voeg een heel klein beetje melk toe zodat het straks lekker romig wordt. Hier mag een snufje piment en een snufje zout bij.
- Splits de eieren. Voeg de eidooiers toe aan de chocolade samen met wat suiker.
Klop de eiwitten op met wat suiker. Meng twee derde deel van de opgeklopte eiwitten voorzichtig door de chocolade en spatel het zacht erdoorheen.
- Doe het laatste deel er vervolgens bij en spatel de klontjes er voorzichtig uit. Giet het mengsel in een bakje en laat het circa 2 uur in de koeling opstijven.

Serveren:
Serveer de mousse op een bord. Dit kan met het gebruik van een hete lepel. Hierdoor glijdt de mousse gemakkelijk van je lepel. Op deze manier kun je er dan mooie quenelles van maken. Maak het af met wat cacao. Als laatste garneer je het met piment d’espelette.

Eton mess (roomdessert met fruit en meringue)

Volledig scherm
© 24Kitchen

Ingrediënten voor 4 personen:
- 3 eiwitten
- 90 g kristalsuiker
- 90 g poedersuiker
- 300 g gemengd rood fruit
- 1 citroen
- 2 el suiker
250 ml slagroom

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 80 graden. Klop de eiwitten in een kom stijf. Voeg beetje bij beetje al mixend het kristalsuiker toe. Spatel als het mengsel mooi stevig is de poedersuiker erdoor.
- Schep het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat. Strijk het ietsje uit tot 2 centimeter dik (zo droogt het sneller). Bak de meringue circa 2 uur in de oven.
- Kook 200 gram van het fruit met 2 eetlepels citroensap en de twee eetlepels suiker tot een compote. Laat afkoelen. Klop de slagroom. Snijd of breek de meringues in stukken.
Maak het nagerecht à la minute op, zodat de meringue hier en daar nog een bite heeft. Schep driekwart van de meringues door de slagroom en verdeel over de borden. Lepel er wat van de saus over. Haal de sauslepel door het slagroommengsel voor een marmereffect. Bestrooi de achtergehouden meringuestukjes en garneer met het fruit.

Chocoladesouffle

Volledig scherm
© 24Kitchen

Ingrediënten voor 4 personen:
Chocoladesouffle:
- 110 g pure chocolade (70% cacao)
- 6 eieren
- 80 g suiker
120 ml koud water
- 60 g cacaopoeder

Benodigdheden:
4 soufflébakjes
- Kwastje
- Boter om in te vetten
- Suiker om te bestrooien

Bereiding: 
- Verwarm de oven voor op 180º C.
- Smelt de chocolade au bain marie. Ontvet een glazen of metalen kom met wat citroensap. Splits de eieren en schenk de eiwitten in de ontvette kom. Voeg een snufje zout toe en klop de eiwitten met de suiker tot stijve pieken. Let er hierbij op dat je de suiker in 3 delen toevoegt.
- Roer het water met de cacao tot een papje en voeg het toe aan de gesmolten chocolade. Schep een derde van het eiwit bij de chocolade en spatel dit voorzichtig door met een metalen lepel. Schep dit mengsel vervolgens bij de resterende eiwitten en spatel dit weer rustig door.
Beboter de soufflebakjes van beneden naar boven en besprenkel met suiker. Schep het chocolademengsel in de bakjes en bak souffles in de oven in circa 12 minuten tot ze gaar zijn.

Wil je kans maken op het nieuwe boek: 'Dat smaakt naar meer. Ontdek de wijn die bij je past'? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief.

poll

Wat heeft jouw voorkeur?

  • Italiaans diner in restaurantje (67%)
  • All-inclusive buffet met ruime keuze (22%)
  • Om het even (10%)
15309 stemmen