Volledig scherm
© Shutterstock

Zonlicht blijkt eetbare insecten gezonder te maken

Eetbare insecten worden gezonder als ze worden blootgesteld aan ultraviolet licht. Onderzoekers van de Universiteit Wageningen legden vier soorten insecten onder het licht en ontdekten dat drie ervan erna meer vitamine D bevatten.

Het meten van het proces van omzetten van ultraviolet licht naar vitamine D (zoals bij mensen ook gebeurt als we in de zon zitten) is nooit eerder gedaan, zo melden de wetenschappers in het wetenschappelijke tijdschrift Nature

In het eerste experiment zijn sprinkhanen, huiskrekels, gele meelwormen en zwarte soldaat-vliegenlarven blootgesteld aan een lage straling. De tweede keer is de straling verhoogd en bij een derde experiment is de duur van de blootstelling bij de meelwormen verlengd. 

Wat bleek: de straling zorgde voor het gehalte aan vitamine D3, D2 en bij de meelwormen zowel D2 als D3 te verhogen. De hogere straling zorgde voor een hoger vitamine D3-gehalte bij alle soorten, behalve de larven. Opvallend is dat juist de meelwormen, waarmee veel wordt geëxperimenteerd in de voedingsindustrie, opvallend veel vitamine D gaan bevatten nadat ze in de 'zon' hebben gelegen.

Insectenburger

Quote

Meelworm­bur­ger? Geen idee of dat werkelijk in onze winkels komt te liggen

Freya Frimannsdottir, Ikea
Volledig scherm
© Ikea

Mogelijk kunnen voedingsproducenten deze onderzoeken gebruiken als zij insecten tot eetbare gerechten willen verwerken. Mensen hebben vitamine D nodig omdat het ervoor zorgt dat ze calcium uit de voeding kunnen opnemen in hun lichaam. Calcium is weer belangrijk voor een stevig bottenstelsel en een soepele werking van spieren en het immuunsysteem. We kunnen vitamine D binnenkrijgen door vette vis te eten. Het komt in mindere mate ook voor in eieren en vlees. Onder invloed van zonlicht op de huid maken we zelf ook vitamine D aan. 

Ikea kondigde dit voorjaar aan druk bezig te zijn met het ontwikkelen van de hamburger van de toekomst. Daarvoor heeft het een speciaal laboratorium opgezet dat het fastfoodmenu van de toekomst presenteert. Het nieuwe menu moet niet alleen lekker zijn, maar ook gezond en duurzaam. 

Er is een vegetarische hotdog in de maak en een insectenburger, waarin meelworm wordt verwerkt. Of zo'n burger echt in productie wordt genomen betwijfelen ze bij Ikea zelf ook nog. ,,Dat is echt nog in ontwikkeling hoor'', zei Freya Frimannsdottir van het Ikea-foodteam onlangs tegen deze site. ,,Laat ik zeggen: voor de verdere toekomst. Geen idee of dat werkelijk in onze winkels komt te liggen.''