Zorgen om kind dat te weinig eet? ‘Een gewoon kind hongert zichzelf echt niet uit’

VideoEten: het is bij veel gezinnen gedoe. In de videoserie Mag ik van tafel? krijgen ouders met moeilijke eters tips en adviezen. Houd bijvoorbeeld een eetdagboek bij.

Quote

Op het moment dat het van een koe komt, dan is het oké. Maar als een koe het lust, dan is het fout

Je zorgen maken over de gezondheid van je kind op basis van wat hij of zij eet, is volgens psychologe Tischa Neve, die ouders bijstaat met psychologisch en opvoedkundig advies, doorgaans niet nodig. ,,Als je kind heel slecht of weinig eet, kan ik me voorstellen dat je je zorgen maakt”, zegt ze. ,,Maar een gewoon kind hongert zichzelf echt niet uit.” Als een kind nog op gewicht is en levendig en energiek, is er doorgaans niets aan de hand volgens de psychologe.

De familie Waterschoot, een van de zes terugkerende families in de serie Mag Ik Van Tafel?, ging met hun jongste dochter Lisa naar de dokter, omdat ze zeker wilden weten dat ze niet te mager was. Maar, vertelt de moeder, de dokter zei dat zolang ze nog groeit eigenlijk alles in orde is.

Bij de familie Van Rossum maken ze zich geen zorgen omdat hun kind te weinig eet, maar wel om wát hij eet. Als de kipnuggets niet smaken zoals bij de McDonald’s, dan eet hij ze niet op, vertellen de ouders. ,,Ik maak mij nu al zorgen over zijn eetgedrag”, zegt vader Van Rossum over zijn zoon. ,,Op het moment dat het van een koe komt, dan is het oké. Maar als een koe het lust, dan is het fout.”

Maak je je zorgen of je kind wel genoeg binnenkrijgt? Houd een week lang een eetdagboek bij, geeft Neve als tip. Noteer alles wat je kind eet of drinkt, de hoeveelheid ervan en het tijdstip, zegt ze. ,,Zo krijg je een mooi beeld van de werkelijkheid, zodat je kunt zien of je je daadwerkelijk zorgen moet maken.”

Bij de familie Van Rossum eten niet alle kinderen even goed.
Volledig scherm
Bij de familie Van Rossum eten niet alle kinderen even goed. © AD/24Kitchen

Bord patat

Quote

Ik ben wel jaloers als ik een vriendin van me hoor zeggen dat haar kinderen alles lusten

,,Wat vind je er nou van dat ik zo ben?”, vraagt zoonlief bij de familie Van Rossum aan zijn zusje. Zij vindt het vooral raar. ,,Want vroeger at je gewoon heel veel”, zegt ze tegen hem terwijl ze allebei een flink bord patat naar binnen werken. ,,Nu is het allemaal in een keer van ‘dit eet ik niet, dat eet ik niet’.”

Of de ouders zich ook schamen voor het eetgedrag van hun moeilijk etende kinderen? Nee, allemaal niet. Maar lastig is het wel, vinden ze. Moeder van Jayden (familie Aartsma): ,,Mijn kinderen eten regelmatig bij anderen, maar ik hoor wel dat ze bijvoorbeeld goede tafelmanieren hebben”, vertelt ze. ,,Maar Jayden knoeit net zo goed bij een ander met zijn eten.”

,,Ik ben wel jaloers als ik een vriendin van me hoor zeggen dat haar kinderen alles lusten”, zegt de moeder van de familie Elfes. ,,Dat ze bijvoorbeeld mee sushi gaan eten. Als wij ergens gingen eten waar weinig keus is, dan nam ik zelf wat mee in mijn tas. Dan at iedereen dus gewoon een gerecht, en hij at brood.”

Als laatste wil Neve nog meegeven dat er bij ieder gezin wel iets speelt wat niet altijd even makkelijk gaat. Daarom is het belangrijk dat je zorgen en vragen deelt met anderen. Veel ouders zullen zich herkennen in de situatie en dat kan volgens de opvoedkundige al steun geven. Daarbij kan het er ook voor zorgen dat je niet bij oplossingen komt die misschien erg voor de hand liggen, vertelt Neve.

Poll

Wat voor type tompouce-eter ben jij?

  • De happer (8%)
  • De likker (2%)
  • De daklichter (63%)
  • De ontleder (24%)
  • De draaier (3%)
17328 stemmen