Zoveel gezonder zijn pure chocolade-eitjes dan de variant met melkchocolade
Koken & WetenIn de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: zijn paaseitjes van pure chocolade gezonder dan melkchocolade eitjes?
Delen per e-mail
Er mocht veel niet van Voedselzandloper-auteur Kris Verburgh. Brood, melk en rood vlees moesten in de ban. In plaats daarvan moesten we meer groente, fruit, noten, peulvruchten en vette vis eten. En tot opluchting van velen: pure chocolade. Weliswaar in kleine hoeveelheden (maximaal tien gram per dag) maar toch.
Volgens de arts en onderzoeker verlaagt chocolade met minimaal 70 procent cacao de bloeddruk, verkleint het de kans op hart- en vaatziekten en heeft een gunstig effect op suikerziekte (diabetes type 2). De gezondheidsvoordelen zijn te danken aan flavonolen, een groep binnen de antioxidantenfamilie. Die flavonolen zitten in cacaopoeder.
,,Chocola bestaat uit cacaopoeder en cacaovet”, zegt Ingeborg Brouwer. Ze is hoogleraar Voeding voor Gezond Leven, met speciale aandacht voor vetzuren aan de Vrije Universiteit Amsterdam. ,,Daar wordt suiker aan toegevoegd. Om melkchocolade te maken, wordt melkpoeder toegevoegd.”
De hoeveelheid cacaopoeder verschil per soort chocolade. Zo bevat witte chocolade helemaal geen cacaopoeder, melkchocolade ongeveer 30 procent en puur ongeveer 50 procent. Extra pure chocolade bevat het meeste cacaopoeder: meer dan 70 procent. Extra puur bevat dus de meeste flavonolen.
In de podcast van Koken&Weten spreken gezondheidsjournalist Tijn Elferink en redacteur Koken&Eten Ellen den Hollander over pure chocolade:
Zwaar bewerkt
Maakt dat pure chocolade gezond? Ten eerste zijn we voor flavonolen niet afhankelijk van chocolade; ze zitten ook in fruitschillen en thee. Ten tweede is chocolade een zwaar bewerkt product. ,,Chocolade komt uit een cacaonoot en je moet er wel wat voor doen om er chocola van te maken”, weet Brouwer. ,,Op zich is bewerking geen probleem, maar in het algemeen geldt dat je van bewerkte voeding makkelijker te veel eet.”
Te veel eet je van chocolade al snel. Chocolade bevat veel suiker en veel verkeerde vetten, vat Brouwer samen. Melkchocolade bevat over het algemeen iets meer suiker en verzadigd vet dan pure chocolade. Maar de verschillen zijn klein. Extra pure chocolade bevat vaak minder suiker, maar soms weer meer verzadigd vet.
Kokosvet
Cacaoboter wordt tegenwoordig nog wel eens deels vervangen door een andere vet, weet Tiny van Boekel. Volgens de voormalig hoogleraar voedseltechnologie aan de Wageningen University worden daarvoor soorten gebruikt die vaak goedkoper zijn. Zoals botervet, kokosvet en shea-boter.
Botervet is het vet dat overblijft als water met eiwitten en andere bestanddelen uit melk zijn verwijderd. Kokosvet wordt gewonnen uit gedroogd vruchtvlees van kokosnoten. Shea-boter wordt gewonnen uit de vrucht van de Afrikaanse boom Vitellaria paradoxa. ,,Het zijn ongezonde vetten”, zegt Brouwer. ,,Dat geldt ook voor kokosvet, waarvan vaak wordt beweerd het gezond is.”
Toch hoeven we ons volgens Brouwer niet heel druk te maken om deze toegevoegde vetten. ,,Het zijn ongezonde vetten, maar dat is cacaoboter ook.” Bovendien wordt volgens de hoogleraar Voeding voor Gezond Leven maximaal vijf procent van de cacaoboter vervangen. Dat kan volgens Van Boekel ook niet anders. ,,Het smelttraject van cacaoboter is heel uniek en geeft een specifieke sensatie in de mond.”
Het oordeel
Flavonolen uit chocolade hebben een positief effect op onze gezondheid. Maar voor flavonolen kun je beter bessen eten. Chocolade bevat namelijk ook veel suiker en verzadigd vet. En dus veel calorieën. Eet chocolade omdat je het lekker vindt, niet omdat het gezond is. Pure chocolade is vaak iets minder ongezond, maar niet altijd. En de verschillen zijn klein. Dus als je zondigt, eet dan vooral paaseitjes van het type chocola dat je lekker vindt.
Waarom zijn we zo dol op chocolade? Remco Havermans legt in deze video uit waarom er maar niet kunnen afblijven:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Imagoschade op de werkvloer: schuld bekennen of niet?
Na een leugen over de formatie heeft de reputatie van premier Rutte een flinke deuk opgelopen. Soortgelijke incidenten doen zich natuurlijk ook op het werk voor; iemand maakt een fout (klein of groot), liegt daarover en het komt uit. Hoe gaan we om met blunders, en moet je eigenlijk schuld bekennen? Experts vertellen. -
PREMIUMKoken & Weten
Feit of fabel: wekken asperges echt lust op?
In Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: zijn asperges werkelijk lustopwekkend? -
Toch samen tijdens de lockdown: zo spreek je online af in virtual reality
Nu de lockdown zich nog langer uit lijkt te strekken, beginnen we de sociale uitjes steeds erger te missen. Een uitgelezen moment om in virtual reality te duiken, want met een vr-bril kun je elkaar toch ontmoeten, zonder risico op een coronabesmetting. -
PREMIUMKoken & eten
Jij wilt afvallen, maar je partner eet de hele tijd chips? Diëtiste geeft haar negen beste tips
Hoe moeilijk is gezond proberen te eten, als je partner niet meedoet? Voor veel mensen herkenbaar. De ene probeert gezond te eten, terwijl de ander ongezonde kost verorbert. Of de ene houdt van vlees en de ander wil plantaardig. Het kan frustraties opleveren, weet diëtiste Sanne Mouha. -
PREMIUMde Pollepel thuis
Bouillabaisse en fruit de mer van Café Marseille: niet te ingewikkeld, wel een tikkeltje ruig
Het nieuwe Café Marseille kan door de lockdown nog geen gasten ontvangen, maar heeft alvast wel een afhaalloket. Met hun ‘tasje Marseille’ haal je de lekkerste Zuid-Franse gerechten in huis. Die zijn een tikkeltje ruig soms, net als de Franse havenstad zelf.
-
Koken & eten
Nooit meer keiharde boter aan je (paas)ontbijt met deze tips van experts
Tijdens de paasdagen mag roomboter bij de meeste Nederlanders niet ontbreken op de ontbijttafel. Toch gaat het smeren nog niet altijd goed. Veel paasvierders tobben met knetterharde boter die zich niet uit laat smeren. Voor welke boter moet je gaan als je dit wil voorkomen en hoe houd je ’m smeerbaar? -
PREMIUM
Lekker badderen in de geur van bier; het kan straks hier
Lekker badderen in een bad vol hop en gerst? Een saunaatje pakken met de lucht van bier? Hat kan straks bij Othmar Bier in Ootmarsum. -
PREMIUMKoken & Weten
Is suiker echt kankerverwekkend? Dit zeggen twee experts erover
In Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: is een blikje frisdrank net zo kankerverwekkend als een sigaret?