Volledig scherm
© Shutterstock

Zoveel suiker zit er in je bakje kwark

De meeste kwarksoorten bevatten veel suiker. Uit een vergelijking die Questionmark maakte van vruchtenkwark, blijkt dat een portie kwark tot vijf suikerklontjes kan bevatten.

Volledig scherm

Koploper als het gaat om suikergehalte is Almhof Spaansesinaasappelkwark. Die bevat per portie van 150 gram meer dan 24 gram suiker oftewel 6 suikerklontjes. De luchtige kwark van Danio bevat 23 gram suiker, tussen de 5,5 en 6 suikerklontjes. Op nummer drie is Almhof weer te vinden met de smaak aardbei (21,3 gram suiker). Questionmark doet naar eigen zeggen onafhankelijk onderzoek naar milieuvriendelijkheid, arbeidsomstandigheden, dierenwelzijn en gezondheid van consumentenproducten

Relatief weinig suiker bevat Weerribben aardbeienkwark, aldus Questionmark. Over de kwark van Weerribben zegt Questionmark dat deze omgerekend bijna 20 gram suiker per bakje van 150 gram bevat. Dat is bijna vijf suikerklontjes. 

Toetjes

Op nummer twee en drie staan Melkan bosvruchten (iets meer dan 4 klontjes) en Melkan aardbeien (bijna 4,5 klontje). Op de site van Questionmark staat de hele lijst en nog meer vergelijkende onderzoeken over  onder meer paprikachips, pizza en ketchup.

Voedingsdeskundige Patricia Schutte van het Voedingscentrum wijst erop dat kwark van nature zo’n 3-4 gram suiker per 100 gram bevat, zowel magere als halfvolle en volle. ,,In kwark met een vruchtensmaak zit vaak veel suiker tot wel 17-18 gram suiker per 100 gram. Dat betekent 4 klontjes suiker extra per 100 gram.''
Er zijn alternatieven, zoals een Danoontje. Dat is ook kwark en bevat zo’n 12 gram suiker per 100 gram. Er zijn ook kwark varianten met vruchtensmaak met relatief weinig suiker (5 gram per 100 gram) bijvoorbeeld van Optimel.

Het Voedingscentrum ontcijferde de etiketten onlangs van magere yoghurt. Daaruit bleek dat ook die toetjes vaak veel suiker bevatten. 

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle trucs en makkelijke recepten.