Zwitserse chocoreep Toblerone is voortaan halal
De bekende Zwitserse chocolade van Toblerone is een halal product geworden. De ingrediënten en de productie in de chocoladefabriek van Bern werden daarvoor aangepast. De reden is economisch: fabrikant Mondelez exporteert 97% van de Toblerone en wil geen kansen missen op de bloeiende halal-voedingsmarkt.
Delen per e-mail
Toblerone is al halal sinds april 2018, maar het is pas nu bekend geworden. De Amerikaanse voedingsgroep Mondelez liet de enige Toblerone-fabriek ter wereld, in Bern, certifiëren voor het halal-label. Daarmee wordt aangegeven welk voedsel voor moslims toegestaan is.
,,Het originele recept van Toblerone is ongewijzigd”, benadrukt een woordvoerder. Er zijn wel aanpassingen gebeurd aan de productie en aan ingrediënten. Om over het label te beschikken, mag er bijvoorbeeld geen contact met varkensvlees of alcohol zijn tijdens de productie.
Mondelez bleef volgens Zwitserse media bewust discreet over het halal-certificaat, uit angst voor oproepen om het product te boycotten. De term ‘halal’ zou gevoelig liggen in tijden van moslimterrorisme.
De redenen zijn economisch. De halal-voedingsindustrie is honderden miljarden euro’s waard, en de komende jaren wordt veel groei verwacht.
Nestlé
Nestlé, het grootste voedingsbedrijf ter wereld, gaf eerder al aan dat het de ambitie heeft om de absolute nummer één te zijn op vlak van halal-voeding. ,,Al meer dan 100 van onze fabrieken hebben een halal-certificaat”, zegt een woordvoerder.
M&M’s, ook een bekend merk van chocolade-snoepjes, kondigde in 2016 al aan dat ze hun fabrieken zouden aanpassen. Hun snoepjes zouden zowel halal als koosjer worden, opdat zowel joden als moslims zonder zorgen hun product kunnen consumeren.
Bekijk ook:
Waarom is chocolade het allerlekkerste wat er is?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Horeca krijgt zware klap door coronacrisis: sterkste omzetdaling ooit
De omzet in de Nederlandse horeca is vorig jaar door de coronacrisis met ruim een derde gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het voor de branche om de sterkste krimp ooit. Hotels en cafés zijn het zwaarst getroffen. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
Koken & eten
Met deze betaalbare koffie gaat Blokker de concurrentie aan met andere cupjes: 'Dan maar minder marge’
Het begon vorig jaar met een eigen koffiecupmachine. Nu gaat huishoudketen Blokker een stap verder. Vandaag lanceert de winkelketen vier smaken koffie onder de eigen naam. Het is voor het eerst dat Blokker eigen voeding gaat verkopen. Blokker-ceo Jeanine Holscher noemt het een volstrekt logische stap. -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
Eerste tranen van stress bij Heel Holland Bakt
Bij de tweede aflevering van Heel Holland Bakt werd de stress sommigen te veel. Liesbeth plengde zelfs de eerste tranen van het seizoen en Maroeska had een dramatisch mislukte adventstaart. Gelukkig viel er ook veel te lachen.
-
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
PREMIUM1000ste aflevering
Verslaafd aan BinnensteBuiten: ‘Mijn man is helemaal weg van boswachter Marieke’
Huis, tuin, kook- en natuurtips: ze komen elke werkdag voorbij in het KRO-NCRV-programma BinnensteBuiten. Morgen is de duizendste aflevering te zien. Het zorgt net na etenstijd voor een burgerlijk kijkmomentje, en dat is juist wel lekker in deze tijd, concluderen twee kijkers. -
Video
Michelin deelt twaalf nieuwe sterren uit aan chef-koks
Nederland heeft er twaalf nieuwe restaurants met een ster bij. Ook kwamen er twee restaurants bij met twee sterren van Michelin. Elf restaurants verloren hun ster. Tijdens het jaarlijkse culinaire feest in het DeLaMar Theater in de hoofdstad maakt de organisatie de nieuwe sterrenlijst bekend.