We aten vorig jaar minder vlees, maar dat kwam niet door ons koopgedrag in de supermarkt
Onze vleesconsumptie is per persoon met bijna 2 kilo gedaald in 2020. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research in opdracht van Wakker Dier. De reden? De sluiting van de horeca.
Het Nederlandse vleesverbruik was in 2020 75,9 kilo per persoon. Een jaar eerder was het nog 77,8 kilo. Het gewicht is inclusief botten en vet. Ongeveer de helft eten we daadwerkelijk. Sinds de eerste meting in 2005 is dat het laagste vleesverbruik.
Ondanks de daling is de vleesconsumptie nog veel te hoog voor een gezond voedingspatroon. Nederlanders aten per week bijna 50 procent meer vlees dan het Voedingscentrum als maximum adviseert.
Sluiting horeca
Een belangrijke verklaring voor de daling van de vleesconsumptie is de sluiting van de horeca in het coronajaar. Door de maatregelen moesten verschillende restaurants, cateraars en andere eetgelegenheden hun deuren dicht houden. Hoewel de thuisbezorging van restaurants een flinke boost heeft gekregen, werd er alsnog minder vlees geconsumeerd dan gebruikelijk.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat in 2020 de verkoop van vlees bij retailwinkels zoals slagers en supermarkten wel is toegenomen met 6,1 procent. Maar zelfs dat weegt niet op tegen de hoeveelheid vlees die normaal gesproken in de horeca zou zijn geconsumeerd.
Verandering in koopgedrag
De laatste jaren stellen consumenten meer vragen over de herkomst van vlees en zijn ze bewuster bezig met duurzaamheid. Dat zegt Vera de Jonge van de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS). ,,Klanten vragen bij de slager steeds vaker om vegetarische producten. Sommige slagers bieden deze producten aan, of hybride vlees: een combinatie van vlees en plantaardige eiwitten. Zo heb je bijvoorbeeld burgers die deels uit champignons en deels uit vlees bestaan.”
Het onderzoek, dat jaarlijks wordt uitgevoerd in opdracht van Wakker Dier, heeft als doel mensen bewust te maken van de hoeveelheid vlees die wordt geconsumeerd. Daarnaast hoopt Wakker Dier ook dat de overheid het eten van minder vlees actief gaat stimuleren. Anne Hilhorst van Wakker Dier: ,,Je ziet hoe bepalend het aanbod is. De overheid kan de voedselomgeving beïnvloeden en zo minder vlees eten gemakkelijk maken. En ze kan zelf het goede voorbeeld geven, bijvoorbeeld in de kantine en bij evenementen.”
Volgens collega Collin Molenaar is het krom dat de overheid de consument niet genoeg waarschuwt voor de gezondheidsgevaren van te veel vlees. ,,Toen eenmaal bekend was dat roken ongezond is werden er mediacampagnes over gemaakt en hingen er posters van. Nu bekend is dat vlees ongezond is, gebeurt er niets. Daar willen we ook campagnes van zien.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Weer ruim 2,8 miljoen kijkers voor Heel Holland Bakt
Heel Holland Bakt blijft ook dit seizoen een groot succes. Naar de zesde aflevering keken op NPO 1 net als vorige week ruim 2,8 miljoen mensen, meldt Stichting KijkOnderzoek. De Omroep MAX-show was daarmee ruimschoots het best bekeken programma op primetime. -
PREMIUMVoor jou getest
Van vegan zalm tot vegan kibbeling: dit zijn de lekkerste visvervangers uit de supermarkt
Met de Netflix-documentaire Seaspiracy en de Bewuste Visweek die maandag begint, is er veel aandacht voor het welzijn van vis die op ons bord belandt. Gelukkig liggen er ook steeds meer visvervangers in het schap, van vegan zalm tot vegan kibbeling. Ons panel test er vijf. -
Wat Eten We Vandaag: Witlofovenschotel met ham en kaas
Witlof met ham, kaas en aardappelpuree is een geliefde combinatie. Voor de puree gebruiken we crème fraîche in plaats van boter, waardoor deze nog romiger wordt. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
PREMIUMKoken & Eten
Ultieme nachtelijke antikaterhap is 20 jaar: ‘Als er hard kapsalon werd geroepen, wist ik genoeg’
De ultieme nachtelijke antikaterhap, beruchte caloriebom, hartaanval in een bakkie, hij is jarig! Wie? De Kapsalon natuurlijk. De wereldberoemde Rotterdamse stapelsnack - patat, vlees, knoflooksaus, gesmolten kaas en sla - bestaat twintig jaar. Vet man.
-
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
-
-
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
video
‘Keurslager misleidt klant: er ligt plofkip in de vitrine’
Slagersvereniging Keurslager is door Wakker Dier uitgeroepen tot Liegebeest van 2021. De Keurslager kreeg 6800 van de 17.000 stemmen, oftewel 40 procent van het totaal. ,,Ze hebben claims over welzijnseisen, maar verkopen gewoon plofkip", zegt Kenny Oostrik van Wakker Dier.