1. Het verhaal achter het oude weeshuis aan de Hooglandse Kerkgracht: kinderen kregen er soms een blok aan het been
  Door indebuurt Leiden

  Het verhaal achter het oude weeshuis aan de Hooglandse Kerkgracht: kinderen kregen er soms een blok aan het been

  Het gebouw op de foto hierboven, met de rood-witte deur aan de Hooglandse Kerkgracht, heette vroeger officieel ‘Het Heilige Geest- of Arme Wees- en Kinderhuis’. Hier werden kinderen opgevangen die geen ouders meer hadden. Onze vertelvader Willem is in dit Weeshuis binnen geweest en heeft in deze aflevering een verhaal over de Leidse ‘spinkinderen’, die soms een ‘blok aan hun been’ kregen.

In samenwerking met indebuurt Leiden

 1. Ruim 1,1 miljoen kijkers zien makelaar Alex bijna zoektocht naar huis staken
  Kopen zonder kijken

  Ruim 1,1 miljoen kijkers zien makelaar Alex bijna zoektocht naar huis staken

  Met een budget van 375.000 euro een ruime woning vinden in het centrum van Leiden. Dat was de opdracht voor het team van Martijn Krabbé in de eerste aflevering van een nieuw seizoen Kopen zonder kijken vanavond. Ruim 1,1 miljoen kijkers stemden af op de uitzending, die zagen dat deelnemers Casper en Vera al snel werden teruggefloten: er moest radicaal iets veranderen, anders konden ze het vinden van hun droomhuis wel vergeten.
 1. Centrum voor stamceldonoren begint nieuwe wervingsactie: ‘Kan laatste kans op leven betekenen’

  Centrum voor stamceldo­no­ren begint nieuwe wervingsac­tie: ‘Kan laatste kans op leven betekenen’

  Het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren Matchis is maandag begonnen met een nieuwe actie om mensen te vinden die zich willen laten registreren als donor. Hoewel het aantal bereidwilligen sinds 2014/2015 van 50.000 naar 380.000 is gestegen, zijn er nog steeds lang niet genoeg mensen op wie een beroep kan worden gedaan. Het aantal ingeschrevenen zou minstens moeten worden verdubbeld, aldus het Leidse centrum.