Volledig scherm
Ter illustratie. © Shutterstock

22 aangiften binnen van afpersing met naaktfoto's door Leidse bende

De politie heeft deze maand 22 aangiften binnengekregen van mensen die slachtoffer zijn geworden van chantage met naaktfoto's door een groep jongens uit de omgeving van Leiden. Dat meldt de NOS.

De verdachten benaderden de slachtoffers, bijna altijd jongens, via social media. Ze deden zich op Instagram en Snapchat voor als vrouw en vroegen hen naaktfoto’s te sturen. Zodra ze die hadden ontvangen, dreigden ze de beelden openbaar te maken tenzij de slachtoffers betaalden. De acht criminelen tussen de 15 en 18 jaar streken zo al minimaal 100.000 euro op met het afpersen van circa honderd slachtoffers. „Het afgetroggelde bedrag van een ton is vermoedelijk veel hoger”, zei de politie vorige week al.

Helpwanted.nl, een organisatie die advies geeft bij online seksueel misbruik, kreeg afgelopen weekend maar liefst 250 meldingen binnen. Extreem hoog, vindt de organisatie. Ter vergelijk: in heel 2018 kwamen er 828 meldingen binnen bij helpwanted.nl voor de online afpersing met naaktbeelden. 

Een op de drie jongens die worden afgeperst met naaktbeelden maakt geld over, blijkt uit de voorlopige resultaten van een onderzoek van helpwanted.nl. Vaak storten de slachtoffers honderden euro's. 

In samenwerking met indebuurt Leiden