Volledig scherm
De Universiteit Leiden. © ANP XTRA

Academici protesteren in Leiden tegen bezuinigingen met alternatieve opening

Naast de traditionele opening van het academisch jaar in Leiden, vindt vandaag op hetzelfde moment op een steenworp afstand een tweede opening plaats. Een uit protest: op initiatief van actiegroep WO in Actie en de vakbonden wordt tijdens de ‘Ware Opening van het Academisch Jaar’ actie gevoerd tegen bezuinigingen op universiteiten. De relatie tussen de politiek en universiteiten is op een dieptepunt belandt, zegt rector magnificus Carel Stolker van de Universiteit Leiden in een interview met het Financieel Dagblad.

Om drie uur vanmiddag opent de Universiteit Leiden het academisch jaar in de Pieterskerk, waar ook minister Ingrid van Engelshoven (D66) van Onderwijs bij aanwezig is. Op hetzelfde tijdstip begint WO in Actie met hun alternatieve opening van het academisch jaar, even verderop in de open lucht bij Het Gerecht. ‘Kom in toga, als je er een hebt’, staat er in de uitnodiging van de actiegroep.

Een van de belangrijkste punten waarvoor geprotesteerd wordt is de herverdeling van geld. WO in Actie hekelt de beslissing van de minister tot een grote overheveling van geld van de sociale- en geesteswetenschappen naar de medische, technische en bètastudies. ,,Daarbovenop heeft ze ook nog besloten om het budget van de universiteiten niet te corrigeren voor de prijssstijgingen in de sector. Dit is de vierde bezuiniging op de universiteiten sinds het aantreden van dit kabinet. Er wordt op alle niveaus tegen geprotesteerd”, zegt de actiegroep.

Volgens de Vereniging van Universiteiten leidt het verschuiven van geldstromen naar bèta-opleidingen tot ‘forse en pijnlijke’ bezuinigingen bij de alfa-, gamma- en medische wetenschappen. De bezuinigingen gaan vrijwel zeker gepaard met 1000 ontslagen binnen de alfa-, gamma- en medische wetenschappen, zeggen de actievoerders.

,,Veel opleidingen werken intensief samen, denk aan taalkundigen die samen met informatici computertalen ontwikkelen. Door de bezuinigingen zullen die samenwerkingen waarschijnlijk stoppen.” De actiegroep waarschuwt dat de bezuinigingen ook rampzalig zullen zijn voor de rol van Nederland als kennissamenleving en de Nederlandse economie.

Onrust

De eerste actie is de protestopening. Rector magnificus Carel Stolker zegt in een interview met het FD nog nooit zoiets meegemaakt te hebben. ,,Ik heb als decaan en als rector nog nooit meegemaakt dat de relatie tussen de politiek en het hoger onderwijs, nota bene op het hoogtepunt van de economie, zo slecht was als nu.”

In het FD zegt Van Engelshoven de onrust te begrijpen. Volgens haar is de manier waarop de universiteiten worden gefinancierd toe aan groot onderhoud. Van Engelshoven laat nu uitzoeken of de budgetten toereikend zijn, zegt ze tegen de krant.

Hoogleraren van de Rijksuniversiteit Groningen houden vandaag een stil protest tijdens de gebruikelijke optocht van hoogleraren richting de Martinikerk. Zij dragen dan een rood, vilten vierkantje op hun baret tegen de dreigende bezuinigingen.

In samenwerking met indebuurt Leiden