Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © REUTERS

Angela richt facebookgroep ‘Vrienden in Leiden’ op voor eenzame jongeren

Indebuurt LeidenAngela is 29 jaar en in ‘normale tijden’ jongerencoach via haar eigen onderneming Jong Assertief. Omdat de groepstrainingen en andere afspraken nu niet doorgaan, besloot Angela op een andere manier te helpen: “Door de coronacrisis ervaren veel jongeren een gevoel van eenzaamheid. Nieuwe mensen ontmoeten of uitgaan kan nu niet.” Daarom heeft ze de Facebookgroep ‘Vrienden in Leiden’ opgericht.

Het idee kwam nadat Angela het boek Maartje Blijleven had gelezen: We Love Communities, over hoe je een betrokken online community creëert. Een bedrijfskundig ingestoken boek, dat Angela wil inzetten voor een heel ander doel: nieuwe vriendschappen.

Eenzame tijd

“Door de maatregelen rondom het coronavirus zien veel jongeren hun vrienden niet meer. Normaal gaan ze stappen of naar festivals, maar dat gaat allemaal niet meer door. En zeker voor jongeren die al weinig vrienden hebben, is dit best een eenzame tijd.”

(Nieuwe) Vrienden in Leiden

Met de Facebookgroep Vrienden in Leiden hoopt Angela dat ze jongeren online samen kan brengen nu dat offline even niet kan. “Vrienden in Leiden is een Facebook community. Een groep van maximaal 20 mensen, om het persoonlijker te houden dan de meeste facebookgroepen. Elke avond deel ik een vraag of opdracht in de groep, zodat iedereen elkaar beter kan leren kennen. Met een juiste balans tussen laagdrempeligheid en tóch een beetje diepgang. Maar altijd positief, het is geen zielig groepje. Het is gezellig!”

Eerste aanmeldingen

De eerste vijf aanmeldingen zijn al binnen. Angela: “Nadat ik mijn verhaal vertelde op Linda.nl, ging het balletje rollen. De meeste aanmelders zijn nieuw in Leiden, kennen nog niet veel mensen en willen dat nu zo op deze manier gaan doen.”

“Deelname is gratis maar alleen jongeren die echt geïnteresseerd zijn, komen in de community. Om dat te peilen, bel ik iedereen die zich aanmeldt eerst een keertje op voordat ik ze toelaat in de community. Dat moet je niet zien als sollicitatie, meer een soort kennismaking.”

Plannen

En dare we dream: wat gebeurt er met de groep ná de coronacrisis? “Het lijkt me leuk om dan misschien een keer fysiek af te spreken met de groep, een uitje of wat iedereen ook leuk zou vinden. Ik hoop natuurlijk dat er echt vriendschappen uit ontstaan!”

 1. Mag dat, bloempjes uit de berm plukken voor in een vaasje op tafel?
  Indebuurt Leiden

  Mag dat, bloempjes uit de berm plukken voor in een vaasje op tafel?

  Bloemen houden van mensen. En andersom. Superfijn om een fraai bosje op tafel te hebben staan. Zeker als het zo’n hip boeketje veldbloemen is. Er staan er genoeg van in de Leidse bermen, dus gewoon even plukken en voilá. Los van het feit dat je natuurlijk veel beter de lokale bloemist kunt spekken met jouw wekelijkse bijdrage, is ook de vraag: mag dat überhaupt, bloemetjes uit de berm plukken en meer naar huis nemen?
 2. Spieren kweken in het zonnetje: Leidse Jordy toverde SPORTJA om tot buitensportschool
  indebuurt Leiden

  Spieren kweken in het zonnetje: Leidse Jordy toverde SPORTJA om tot buiten­sport­school

  Twee maanden lang kon er niet gesport worden bij SPORTJA, de Leidse gym op industrieterrein De Waard. Toen begin mei bekend werd gemaakt dat buiten sporten wél weer mag, schoot eigenaar Jordy meteen in actiemodus: “Natuurlijk kijk ik uit naar het moment dat we weer helemaal open kunnen. Maar op de dag dat bekend werd dat we buiten mochten sporten, zijn we meteen aan de slag gegaan met deze oplossing.” En zo ontstond de buitensportschool van SPORTJA, aka Muscle Beach.

In samenwerking met indebuurt Leiden