Volledig scherm
De torenspits van het Stadhuis © Indebuurt Leiden

Bijzonder: klokkenspel van stadhuis voor het eerst in 69 jaar voor lange tijd stil

Indebuurt LeidenVanaf zaterdag 4 januari is het stadhuis aan de Breestraat gesloten voor publiek. Het gebouw wordt anderhalf jaar lang grondig verbouwd en gerestaureerd. Eerder schreven we over de praktische gevolgen voor jullie. Maar, er zijn ook niet-administratieve gevolgen: de o zo vertrouwde melodieën, die ieder kwartier klinken uit de klokkentoren van het stadhuis, vallen stil.

Het hoort erbij: ieder kwartier hoor je een melodie uit de klokkentoren van het stadhuis. De meeste melodieën gaan waarschijnlijk gewoon aan je voorbij, tot je een bekende hoort. Van La La La Leiden, tot Top 40-hits en klassieke stukken: het carillon – zoals het instrument heet dat in de klokkentoren staat – speelt al bijna 69 jaar dagelijks muziek voor alle Leidenaren.

We belden met Levina Pors, onze stadsbeiaardier. “Na de brand in het stadhuis in 1929, was het nieuwe carillon klaar in 1938. Niet lang daarna – tijdens de oorlog – werden de meeste klokken weggehaald. Pas in 1951 was het klokkenspel weer compleet. En sindsdien is het niet meer stil geweest, met hier en daar misschien een korte onderbreking.”

Geen klokken, geen optie

Leuk feitje: wisten jullie, dat het carillon in de jaren ’30 is betaald door de Leidenaren zelf? Levina: “Mooi hè, in de oorspronkelijke (op)bouwplannen van het stadhuis na de brand, stond geen carillon. Maar de Leidenaren moesten en zouden een klokkenspel in de toren krijgen en haalden toen zelf het geld op.”

Grondige restauratie

In de plannen voor deze verbouwing wordt het carillon wél meegenomen. Er staat een renovatie gepland voor de monumentale raadzaal, de gevel aan de kant van de Breestraat, de toren en dus het klokkenspel. Eerder – voor het nieuwjaarsmysterie van 2019 – legde Levina al uit dat het klokkenspel aan vernieuwing toe is. Nou, dat gaat nu dus gebeuren!

Creatieve oplossingen

Het carillon speelt op belangrijke momenten altijd een passend melodietje, blijft het dan nu stil? Levina: “Het Leids Carillon Genootschap kijkt naar oplossingen voor momenten als 4 en 5 mei, een mobiele beiaard kan bijvoorbeeld in de Pieterskerk worden bespeeld.”

Tot volgend jaar

Toch gek, dat het straks klok-stil blijft op het Stadhuisplein. Als de restauratie volgens planning verloopt, luiden de klokken weer in het voorjaar van 2021.

In samenwerking met indebuurt Leiden