Bloeiende penisplant bezorgt Hortus Botanicus drukste weekeinde van het jaar
De Leidse Hortus Botanicus beleefde het afgelopen weekeinde topdrukte. Bezoekers stonden massaal in de rij voor de bloeiende Amorphophallus decus-silvae, ook wel penisplant genoemd.
Ongeveer 2000 mensen bezochten de tuin, vertelt woordvoerster Mathilde Simons aan de lokale nieuwssite Sleutelstad. In een rij van ongeveer dertig meter wachtten de geïnteresseerden geduldig af tot ze de bloem konden bewonderen.
Medewerkers van de Hortus Botanicus vermaakten de wachtenden met interessante weetjes over de penisplant. De penisplant bloeide tot afgelopen zaterdag en zal de komende dagen instorten, omdat de knol met winterrust gaat.
Bloei
De penisplant die bloeide in de Leidse tropische kassen is zes jaar oud en opgekweekt door een vrijwilliger die in de kassen werkt. Half september werd duidelijk dat de plant zou gaan bloeien. De Amorphophallus decus-silvae bloeit namelijk in twee fasen.
De eerste fase is de vrouwelijke bloeiwijze en dat stinkt heel erg, aldus de Hortus. De plant warmt dan op en verspreidt de lucht van rottend vlees. Dat trekt insecten aan, die in de mannelijke fase van de bloei bedekt raken met stuifmeel. In de bloei heeft de plant een lange stengel met daarop een fallusachtig deel van ongeveer een halve meter. Met name dit deel stoot de vieze lucht uit.
Het is voor zover de plantenkenners van de Hortus weten pas de derde keer dat deze plant, die zijn bijnaam dankt aan zijn fallusachtige verschijning, in Europa in bloei komt. De plant groeit in het wild alleen op het Indonesische eiland Java.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Indebuurt Leiden
Van penisplant tot reuzelelie: deze indrukwekkende planten groeiden in de Hortus botanicus
Vind jij je verzameling kamerplantjes al heel wat? Dan zul je je vast verbazen over wat er allemaal in de Hortus botanicus in Leiden te zien is. Deze drie bizarre planten groeiden ooit in de Hortus. Kijk even mee! -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
PREMIUM
Dit gebouw was een grote bouwval, nu vieren mensen er graag feest: ‘Staat er ineens een cowboy aan de bar’
Een paar jaar geleden was het nog een bouwval vol graffiti en wilde planten. Inmiddels behoort het Ketelhuys tot de populairste evenementenlocaties van Alphen. Nu heeft de gemeente besloten dat het gebouw zelfs een officiële trouwplek mag worden. -
Met video14
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs.
-
video
Na 24 jaar bloeit de penisplant weer in Tropische Kassen van Hortus Leiden
In de Tropische Kassen van de Hortus Botanicus in Leiden staat voor het eerst in 24 jaar de penisplant weer in bloei. Het is voor zover de plantenkenners van de Hortus weten pas de derde keer dat een Amorphophallus decus-silvae in Europa in bloei komt. De plant groeit in het wild alleen op Java. -
-
-
Flinke schade: auto knalt tegen viaductpaal na aanrijding op Vaillantlaan
Twee auto's zijn maandagnacht tegen elkaar gebotst op de kruising van de Vaillantlaan met de Parallelweg in Den Haag. -
PREMIUMVAN WIEG TOT GRAF
Hans was de peetvader van de Papestraat
Hij wilde livemuziek en timmerde een podium waarop muzikanten debuteerden. Muziekcafé De Paap werd een fenomeen net als de stoeterij die volgde. Deze keer in de rubriek Van Wieg Tot Graf het levensverhaal van Hans Franken (29 maart 1942 – 20 januari 2023).
In samenwerking met indebuurt Leiden