Volledig scherm
Gemeentehuis van Leiderdorp, foto ter illustratie © Shutterstock

Burgemeester bestuurt Leiderdorp tijdelijk in haar eentje

In Leiderdorp heeft burgemeester Laila Driessen even alle touwtjes in handen. Ze vervangt namelijk het hele Leiderdorpse college. Daardoor is ze als enige bevoegd om een bestuurlijke beslissing te nemen. Dat meldt het Leidsch Dagblad.

De situatie ontstond nadat twee wethouders Daan Binnendijk en Willem Joosten afgelopen maandag noodgedwongen opstapten. Hierdoor was alleen Martine de Bas, de nieuwe wethouder van de Lokale Partij Leiderdorp nog over.

De Gemeentewet schrijft echter voor dat een college naast een burgemeester minimaal twee wethouders moet hebben. Als dat niet het geval is dan is de burgemeester verantwoordelijk voor de gehele besluitvorming. 

Dat betekent dat burgemeester Driessen zich vooral gaat bezig houden met lopende zaken. In een brief aan de gemeenteraad schrijft ze dat er geen politiek gevoelige besluiten genomen zullen gaan worden. 

Driessen zal zich gaan concentreren op toerisme, veiligheid, financiën en belastingsamenwerking. De Bas richt zich op de takken jeugd, werk, Oude Rijnzone en het samenwerkingsverband Holland-Rijnland.

In december hoopt Leiderdorp weer nieuwe wethouders te hebben. 

In samenwerking met indebuurt Leiden