De arts wordt behandeld in het LUMC in Leiden.
Volledig scherm
De arts wordt behandeld in het LUMC in Leiden. © ANP

Coronapatiënt LUMC sneller uit ziekenhuis door thuismeetapparatuur

Coronapatiënten van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) die al een eind zijn opgeknapt, kunnen sneller naar huis dankzij een set meetapparatuur waarmee ze hun toestand zelf goed kunnen monitoren. 

In de ‘Covid-box’ zit een digitale thermometer, een bloeddrukmeter en een zuurstofsaturatiemeter, dat het zuurstofgehalte in het bloed meet. Patiënten kunnen daar zelf hun waarden mee opmeten en die dagelijks doorgeven tijdens een videoconsult met een zorgverlener.

Als de metingen daar aanleiding toe geven, kan de zorgverlener maatregelen nemen. ,,Om de capaciteit van het LUMC optimaal te benutten, is het belangrijk dat iedereen de juiste zorg op de juiste plaats krijgt. Thuis als dat mogelijk is, in het ziekenhuis als dat nodig is”, legt medisch specialist Onno Teng uit. ,,Met de Covid-box kunnen patiënten zoveel mogelijk thuis herstellen en behouden we intensieve monitoring van de symptomen.”

Het ziekenhuis heeft ervaring met dit soort thuismetingen. Hartpatiënten krijgen al langer thuismeetapparatuur mee. De ervaringen daarmee zijn positief, aldus het LUMC. ,,In de praktijk leidt regelmatige monitoring tot tijdig ziekenhuisbezoek en kan dat zelfs levens redden.”

  1. Mag dat, bloempjes uit de berm plukken voor in een vaasje op tafel?
    Indebuurt Leiden

    Mag dat, bloempjes uit de berm plukken voor in een vaasje op tafel?

    Bloemen houden van mensen. En andersom. Superfijn om een fraai bosje op tafel te hebben staan. Zeker als het zo’n hip boeketje veldbloemen is. Er staan er genoeg van in de Leidse bermen, dus gewoon even plukken en voilá. Los van het feit dat je natuurlijk veel beter de lokale bloemist kunt spekken met jouw wekelijkse bijdrage, is ook de vraag: mag dat überhaupt, bloemetjes uit de berm plukken en meer naar huis nemen?

In samenwerking met indebuurt Leiden