Dit is waarom we Leiden de lakenstad noemen
indebuurt LeidenIeder jaar vieren we de Lakenfeesten, aan de Oude Singel vind je Museum de Lakenhal en Leiden wordt dus de lakenstad genoemd. Maar waarom heet ons stadje eigenlijk zo? Voor het antwoord op deze vraag duiken we diep in de Leidse archieven.
Om antwoord te kunnen geven op de vraag, moet je meer te weten komen over Leiden in de tijd van de lakenindustrie. Op de website van De historische canon van Leiden lezen we dat Leiden al in de middeleeuwen internationaal bekend was om het Leidse laken. Dat kwam door de topkwaliteit van het laken.
Unieke Leidse glans
Voor het laken werd de beste kwaliteit wol van Engelse schapen gebruikt. En het verven van de wol gaf het Leidse laken een glans die niet haalbaar was door andere landen. Hierdoor wilde heel Europa het Leids laken graag hebben.
Oog voor detail
De vachten van de schapen werden gewassen in de grachten en de wol werd van de vacht gehaald. De beste wol werd meteen geverfd. De wol werd handmatig gekamd en spinsters maakten daar garen van. Vervolgens werd de wol geweven door de wevers. En na het weven werden de oneffenheden uit de stof verwijderd.
Bijna egaal
De stof voor het Leidse laken werd door ambachtsmannen (vollers) verwerkt: ze lieten de weefsels vervilten. Dat deden de vollers door de stof in grote bakken water met volaarde (om te ontkleuren), urine en boter te stampen. Door het vervilten van de weefsels, werd de stof bijna egaal.
Leidse kwaliteitsloodjes
Aan het einde van het productieproces werd het laken op ramen gerekt. Daarna werd de kwaliteit van het laken gecontroleerd door waardijnen (kwaliteitsbewakers). Dit gebeurde in een voorganger van de Lakenhal. Laken goedgekeurd? Dan kreeg het een lakenlood opgedrukt. Die Leidse loodjes waren kwaliteitszegels met daarop een afbeelding van de Leidse sleutels.
Lakenmonopolie
In 1417 besloot het samenwerkingsverband van handelaren en steden tijdens de Middeleeuwen (Hanze) dat alleen gekeurde Leids lakens mochten worden verkocht. Leiden kreeg daardoor dé leidende positie in de lakenproductie.
Tegenslagen
Na 1500 kreeg Leiden het steeds moeilijker door oorlogen, strijd binnen de stad en stijgende belastingen. De smaak van de kopers veranderde en daar werd geen rekening mee gehouden. In 1520 verloor het Leidse kwaliteitslaken het definitief van de goedkopere concurrenten.
Comeback
In de zeventiende eeuw leefde de Leidse lakenindustrie weer op en werd de Lakenhal gebouwd. Tot 1800 werden hier lakens gekeurd.
Hoogtepunt en einde
In de jaren zestig van de zeventiende eeuw bereikte de Leidse lakenindustrie het hoogtepunt. Daarna verplaatste de wolproductie in Nederland naar het Brabantse platteland en ging het bergafwaarts. Leiden is nog wel tot het einde van de achttiende eeuw de grootste wolproducent gebleven.
Mysterie opgelost
Dus, waarom Lakenstad? Nou: Leidse lakens waren supershiny én van topkwaliteit. Die kwaliteit werd door Leiden streng in de gaten gehouden. Hierdoor was Leiden dé stad in de textielindustrie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
Vrouw gered bij woningbrand Kamperfoelieplein Den Haag
De brandweer heeft vannacht een vrouw uit haar woning aan het Kamperfoelieplein gered nadat er brand was uitgebroken. De vrouw raakte hierbij gewond en moest worden overgebracht naar het ziekenhuis.Den Haag -
Bewoners van centrum zetten zich schrap: belangrijke weg langdurig op de schop
Wie regelmatig in het stadshart van Alphen moet zijn, gaat pittige tijden tegemoet. De Lijsterlaan, een belangrijke invalsweg voor de Lage Zijde, gaat volgende week op de schop.Alphen aan den Rijn -
Persoon gewond en zes aanhoudingen na overval op woning in Rijnsburg
Zes personen hebben zaterdagavond een gewelddadige overval gepleegd op een woning aan de Rijnsburgerweg in Rijnsburg. Een 35-jarige man raakte daarbij gewond. -
PREMIUMZICHT OP DE DOOD
Net voor zijn euthanasie kwam vader bij Joyce de foto’s klaarzetten voor zijn uitvaart
Een eiken kist, veldbloemen en prosecco na afloop? Of liever koffie en cake? Afscheidsadviseur Joyce van Lewe (38) bij PC Uitvaart in Alphen kan alle wensen voor je eigen uitvaart alvast vastleggen. Dan is het maar geregeld. ,,Ik zeg altijd, ik hoop dat de map verstoft en de wensen nog drie keer aangepast worden.”Alphen aan den Rijn
-
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
-
-
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
indebuurt Leiden
Bijna zomertijd: hoe doen ze dat met de klok van de Sint-Petruskerk?
Je zou het bijna vergeten door al het coronanieuws van de afgelopen tijd maar dit weekend gaat de zomertijd weer in. De klok wordt in de nacht van zaterdag 28 maart om 02.00 uur één uur vooruitgezet, al mag-ie van ons ook wel twee maanden vooruit…
In samenwerking met indebuurt Leiden