Reeds gebruikt door Indebuurt Leiden.
Volledig scherm
Reeds gebruikt door Indebuurt Leiden. © Meelfrabriek Leiden

Dit komt er allemaal in nieuwe De Meelfabriek

Indebuurt LeidenIedereen weet dat De Meelfabriek onder handen wordt genomen. De oude gebouwen wordt nieuw leven ingeblazen, maar er worden ook nieuwe panden aan toegevoegd. Weet je eigenlijk wel wat er nu precies komt? Wij besloten op onderzoek uit te gaan en het voor je uit te pluizen.

De Meelfabriek is onderverdeeld in tien nieuwe projecten: woningen, een hotel, kantoren, winkels, een tuin… het is allemaal onderverdeeld in deze projecten. Wij nemen alle tien de projecten uit de afbeelding met je door.

1. Meelpakhuis

Tussen de Singel en het Meelfabriek-plein komt het Meelpakhuis. In dit pand worden dertien lofts en zes penthouses gebouwd.

2. Silogebouw

Naast het Meelpakhuis komt het Silogebouw. Vroeger werden hier tonnen meel opgeslagen, maar het pand wordt nu omgetoverd in een hotel. Het Meelfabriek Hotel wordt een 4-sterrenhotel met op de bovenste etages een skybar, restaurant en een evenementenlocatie. Het bekende blokgebouwtje met de S-vorm blijft behouden.

3. Silotoren

Dan hebben we ook nog de Silotoren. Hier worden 15 appartementen gebouwd, maar dat niet alleen… hier zullen ook wellness- en sportcentrum Azzurro Wellness en kunstcentrum Art-centre hun intrek nemen.

4. Ketelhuis en Schoonmakerij

Het Ketelhuis en de Schoonmakerij worden samen met de Silotoren één geheel. De drie gebouwen worden horizontaal verbonden door verschillende functies, zoals bijvoorbeeld Azzurro Wellness. In de Schoonmakerij worden ook nog kantoorruimtes gecreëerd voor bedrijven die aansluiten bij de functies in deze gebouwen.

5. Molengebouw en Riffellokaal

De huidige gebouwen worden omgetoverd tot lofts met hoge plafonds tot wel vijf meter. Bovenop de panden komt een hypermodern penthouse mét daktuin. Op de begane grond is er nog plek voor bijzondere winkeltjes, workshops en horeca.

6. Singeltoren

Het houdt niet op met de woningen… In de Singeltoren worden 30 appartementen en twee penthouses gebouwd. Het gebouw zal bestaan uit drie geschakelde torens met verschillende hoogtes. Er wordt ook een parkeerkelder van drie lagen gebouwd waar plaats is voor ruim 300 auto’s.

7. Directiekantoor

Dit pand is volledig gerestaureerd en hier werken inmiddels zes bedrijven.

8. Poortgebouw

Ook het Poortgebouw is gerestaureerd en helemaal af. Benieuwd welke bedrijven hier gevestigd zijn? Lees hier meer.

9. DUWO-gebouwen

Het DUWO-gebouw telt twee woonblokken met 58 luxe studentenappartementen en een ondergrondse parkeerkelder. In opdracht van DUWO zijn deze appartementen gebouwd voor (bijna) afgestudeerden.

10. Meelfabriek tuin en plein

Om het geheel helemaal af te maken komt er ook een tuin en plein bij De Meelfabriek. Hier kunnen bewoners, toeristen en bezoekers even een rondje lopen en tot rust komen. De aanleg van deze tuin zal in 2021 plaatsvinden.

In samenwerking met indebuurt Leiden