Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Indebuurt Leiden

Feiten en cijfers: zoveel Leidenaren leven in armoede

Indebuurt LeidenIn 2017 leefden er bijna 939 duizend Nederlanders in armoede. Dat is ongeveer 5,7 procent van de bevolking, zo meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau. Hoe zit dat in Leiden?

Dat klinkt jammer genoeg als een grote groep mensen. Gelukkig hebben we ook goed nieuws: het aantal armen nam in de afgelopen jaren door de aantrekkende economie wel af. In 2013 waren er namelijk nog ruim 1,2 miljoen armen in Nederland.

Wanneer leef je in armoede?

Volgens het planbureau leeft een persoon of gezin in armoede wanneer het inkomen niet voldoende is voor het ‘niet-veel-maar-toereikendcriterium’. Dit criterium is gebaseerd op de minimale kosten van wonen, voeding, kleding en verzekeringen, een klein bedrag voor ontspanning en nog een budget voor sociale activiteiten. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld een lidmaatschap van een sportvereniging of een korte vakantie. In 2017 lag het criterium voor een alleenstaande op een budget van 1135 euro per maand.

Hoe zit het in Leiden?

In de gemeente Leiden leefden in 2017 in totaal 7685 mensen in armoede. Dat is 7 procent van het totale aantal inwoners in onze stad. Binnen deze categorie ontvangen 1847 Leidenaren een uitkering. Verder waren er 643 gepensioneerden, 1846 kinderen en 705 zelfstandigen die in armoede leefden.

In samenwerking met indebuurt Leiden