Volledig scherm
De bordjes © Indebuurt Leiden

Feitje! Dit is de betekenis achter deze bordjes in Leiden

Indebuurt LeidenHet valt niet op, maar als je de bordjes eenmaal spot zie je zo overal. Voornamelijk op muren en palen in Leiden spot jij deze rechthoekige plaatjes. Wij waren weleens benieuwd: wat is de functie?

Aanwijsplaten, dat is de officiële naam. De bordjes zijn bedoeld om snel brandkranen, riolering en toestellen in water, gas- en stadsverwarmingsleidingnetten te kunnen vinden. Op elk bordje staat een uniek identificatienummer, de diameter van de leiding en de locatie ten opzichte van het bordje. De verschillende cijfers, letters en kleuren op de aanwijsplaten zijn er dus niet zonder reden. Zo kunnen hulpdiensten alles makkelijker onderscheiden en sneller vinden.

Locatie van aanwijsplaten

Aha, maar waarom hangen aanwijsplaten dan aan muren of lantaarnpalen? Dat heeft een hele praktische reden. Als het sneeuwt in Leiden en de straten zijn bedekt met witte poeder, dan kunnen hulpdiensten de aanwijsplaten nooit vinden. Vandaar dat ze worden ophangen, zodat ze makkelijk zichtbaar zijn in alle weersomstandigheden. Kijk, weer wat geleerd vandaag.

In samenwerking met indebuurt Leiden