Volledig scherm
Kitty met een deel van haar oranje collectie © Indebuurt Leiden

Het huis van voetbalfan Kitty (51) is volledig oranje: ‘Dit is voor mij nog basic’

Indebuurt LeidenServies, bloemen, muur, toiletrolhouder, bank, telefoon, lamp, you name it en het is bij Kitty in de kleur oranje. De 51-jarige Leidse heeft haar hele huis omgetoverd tot ultieme fanhuis voor het WK vrouwenvoetbal. Echt álles is oranje. Wij gingen bij haar langs en keken onze ogen uit.

Bij binnenkomst worden we vrolijk begroet door Cruijfje, de hond van Kitty die inderdaad is vernoemd naar de voetballer Johan Cruijff. “Hij is altijd al mijn grote voorbeeld geweest, het was gewoon een topvoetballer,” vertelt Kitty. Voetbal is er met de paplepel ingegoten bij de geboren en getogen Leidse of zoals ze zelf zegt ‘ingestampt’. “Mijn broer nam mij altijd mee naar voetbal, dan stond ik aan de kant heel fanatiek aan te moedigen. Dat zat er gewoon toen al in.”

Opgegroeid met voetbal

De liefde voor voetbal is nooit overgegaan en bij elk WK of EK – zowel mannen als vrouwen – is de boel bij Kitty oranje gekleurd. “Ik ben er altijd maanden van tevoren mee bezig. Het zijn zoveel spullen, dus elke dag ga ik dan één of twee uurtjes spullen ophangen.” Niet alleen het huis aan de Robijnhof, ook de garderobe van de vrolijke Leidse moet eraan geloven. “Oranje is gewoon mijn kleur, dus ik draag elke dag een gezellige oranje outfit.”

Volledig scherm
Veel oranje bij Kitty thuis © Indebuurt Leiden

Verzameling

In 1996 is deze uit de hand gelopen hobby bij Kitty begonnen. Ze lacht en zegt: “Het is heel klein begonnen hoor. Ik had de bank versierd en wat ballonnen ophangen. En tja, elke keer werd het weer wat groter.” Inmiddels heeft Kitty een gi-gan-tische verzameling, want weggooien daar doet Kitty niet aan. Zo spotten wij wuppies, oude krantenknipsels over het Nederlands elftal, een oude lampenkap die oranje is gepimpt en zo kunnen we nog uren doorgaan.

Verhuisd

Wij vinden de verzameling behoorlijk indrukwekkend, maar voor Kitty is dit nog een tegenvaller. “Ik ben verhuisd en woon nu een stuk kleiner, dus ik kan heel veel items jammer genoeg niet displayen. Dit is voor mij nog basic.”

Volledig scherm
Zelfs de keuken is oranje © Indebuurt Leiden

Wedstrijd kijken

Kitty heeft voor het eerst dit jaar een bar in haar woonkamer getimmerd en ook de partytent is aanwezig. Je zou denken dat er tijdens de wedstrijden een gezellig feestje is hier, maar niets is minder waar. Kitty: “Ik kijk de wedstrijden met een vriend samen. Mensen mogen langskomen hoor, maar tijdens de wedstrijd praten we alleen over het voetbal. Praatjes over huisje, boompje, beestje komen wel in de pauze.”

Fanatiek

Kitty geeft toe dat ze nogal een fanatieke voetbalkijker is: “Ik sta wel veel te schreeuwen en te vloeken tijdens een wedstrijd. Zo heb ik al regelmatig een bank gesloopt omdat ik er dan op spring of iets. Maar nu heb ik een stevige bank die wel tegen een stootje kan,” ze lacht en vervolgt: “Ieder WK of EK sneuvelt er wel iets hier.”

Volledig scherm
© Indebuurt Leiden

In samenwerking met indebuurt Leiden