Volledig scherm
Leiden © indebuurt Leiden

Huis kopen? Zoveel betaal je gemiddeld voor een koopwoning in Leiden en regio

indebuurt LeidenDe Nederlandse huizenmarkt is op zijn zachtst gezegd geen feestje en in Leiden is dat niet anders. Woningen gaan als warme – en vooral dure – broodjes over de toonbank. Het CBS komt met de feiten: de gemiddelde verkoopprijs is opnieuw toegenomen.

Uit onderzoek van het CBS en het Kadaster blijkt dat in ons land de gemiddelde verkoopprijs van bestaande woningen in 2019 is gestegen tot maar liefst 308.000 euro. Tenminste, in de meeste gemeenten (326 van de 389).

Gemiddelde verkoopprijs in Leiden

Helaas: ook Leidenaren hebben in 2019 dieper in de buidel moeten tasten voor een stekkie. In Leiden werd gemiddeld 349.200 euro neergelegd voor een koopwoning. Even in perspectief: dit is 34.700 euro meer dan vorig jaar.

Landelijk

Klein lichtpuntje: het kan erger. Bloemendaal is de duurste gemeente. Voor een bestaande woning werd daar gemiddeld 832.000 euro betaald. Delfzijl is the place to be voor relatief voordelige woningen: vorig jaar werd in de Groningse stad gemiddeld 155.000 euro betaald.

Volgens het CBS is dit de eerste keer sinds het begin van de meting – in 1995 – dat de gemiddelde verkoopprijs boven de drie ton uitkomt.

In de buurt van Leiden

We checken ook even hoe het zit bij onze buurgemeentes. In Voorschoten ben je een stuk duurder uit met een gemiddelde verkoopprijs van 426.00 euro. Stel je wil Leiden verlaten (nah, écht?), dan kun je beter uitwijken naar Leiderdorp. Daar betaal je gemiddeld 325.700 euro voor een woning. Iets minder dan in Leiden dus. Oegstgeest spant de kroon met 432.400 euro gemiddeld voor een huis.

In samenwerking met indebuurt Leiden