Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Iconische kroeg Odessa in Leiden sluit na 40 jaar de deuren

indebuurt LeidenHoor je de naam ‘Odessa’, dan weet je als Leidenaar direct over welke zaak het gaat. Ontelbare feesten zijn er geweest in het pand aan de Hogewoerd. Een begrip in Leiden dus, maar niet voor lang meer. Na bijna 40 jaar heeft eigenaar Bert Jansen (65) besloten het café te sluiten.

Op 1 januari 2020 is het over en uit voor uitgaansgelegenheid Odessa. Daarmee gaat Bert het 40-jarige jubileum van de zaak nét niet halen, want de officiële opening was op 16 januari 1980. Dat schrijft indebuurt Leiden. 

Geweldige tijd

Bert vertelt ons de reden van dit moeilijke besluit. ,,Het is niet meer te doen. Elke maand ging er geld bij. De wereld is veranderd en Odessa past daar niet meer in. Dat geeft niet, het is goed zo.” De eigenaar heeft vrede met de sluiting en blikt terug op mooie herinneringen. ,,Ik heb een geweldige tijd gehad, heel veel gelachen en heel veel leuke mensen ontmoet.”

Al bijna veertig jaar lang is Odessa een geliefde plek voor feestend Leiden. ,,Mensen hebben hier herinneringen gemaakt. Hun man of vrouw leren kennen. Ik heb bijgedragen aan een heleboel huwelijksgeluk.”

Proosten op mooie herinneringen

Odessa gaat dus bijna sluiten en Bert heeft voor de laatste weken veel leuks in petto. ,,We gaan er nog zes mooie feestweken van maken. Er heeft in al die veertig jaar iets van 400 man personeel hier rondgelopen. Als je alle afwassers en glazenophalers meetelt, dan kom je zelfs wel op de 2000 man. Op zondag 29 december van 15.00 tot 19.00 uur is daarom iedereen welkom om te proosten en mooie herinneringen op te halen.”

Garagesale

Ook gaat de ondernemer een garagesale houden. ,,Alles wat los in het pand staat, ga ik verkopen. Ik moet het leeg opleveren. De lampen, glazen en kannen, tafels en stoelen, schilderijen, alles. Als er na 31 december nog drank overblijft, gaat dat ook in de verkoop. De garagesale is op zaterdag 4 januari van 10.00 tot 18.00 uur.”

Afscheid

Odessa sluiten zonder een goed feestje is natuurlijk geen optie. Het eindejaarsfeest op 31 december is heel toepasselijk het allerlaatste feestje dat je in Odessa kunt vieren.

In samenwerking met indebuurt Leiden