Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Archieffoto ANP

Jemig! In Leiden worden elke week gemiddeld vijf auto’s opzettelijk beschadigd

Indebuurt LeidenStel je voor dat je in je auto wilt stappen en ineens ziet dat er een ruit is ingegooid, of dat iemand zich met een sleutel heeft uitgeleefd op het lakwerk van je bolide. Vorig jaar werden in Nederland elke dág 89 gevallen van autovandalisme gemeld, blijkt uit cijfers van het CBS. Wij zochten uit hoe vaak Leidenaren hier slachtoffer van werden.

Onze collega’s van Independer hebben de CBS-cijfers over autovandalisme per gemeente in kaart gebracht. Daaronder vallen bijvoorbeeld opzettelijke kras- en blikbeschadiging, ruitinslag en lekgestoken banden. Uit de cijfers blijkt dat in Leiden vorig jaar 255 auto’s opzettelijk werden beschadigd. Dat zijn er toch even zo’n vijf per week.

Autobranden

Uit de analyse blijkt dat Noord-Holland -met 4,9 gevallen per 1.000 auto’s- het meeste last heeft van opzettelijke beschadigingen aan auto’s. Drenthe heeft hier – met 2,1 gevallen per 1.000 auto’s – het minste last van. Het landelijk gemiddelde ligt op 3,9. Op gemeentelijk niveau zijn het vooral de grotere steden waar relatief veel auto’s worden vernield. Zo staan de gemeenten Rotterdam, Haarlem, Amsterdam, Eindhoven en Den Haag in het lijstje met het hoogste relatieve aantal vernielingen van auto’s.

Verzekering

Goed om te weten: krijg je te maken met autovandalisme, dan krijg je alleen een vergoeding van je verzekering als je een all-risk dekking hebt. Onder bepaalde voorwaarden zijn ook mensen met een beperkt casco dekking (ook wel bekend als de WA+) verzekerd van dekking bij ruit- of brandschade door vandalisme. Maar bij het claimen van een schade aan de auto trekt de verzekeraar vaak direct vijf schadevrije jaren af.

In samenwerking met indebuurt Leiden