Volledig scherm
De Spijkerbalk in Leiden © Indebuurt Leiden

Leids mysterie: wat is het oudste café van Leiden?

Indebuurt LeidenKroegen en cafés die al heel wat jaren in de stad zitten, daar hebben we er genoeg van in Leiden. Maar wat is nou echt het alleroudste café van de Sleutelstad? Dat zochten we voor je uit!

Als we denken aan kroegen waarvan het lijkt of de tijd er heeft stilgestaan, komen er meteen een heleboel bij ons op: café de Bonte Koe, De Vergulde Kruik, café Eigenzorg… Maar hoe oud zijn deze kroegen nou daadwerkelijk?

Oude kroegen in het centrum

We beginnen even met de Bonte Koe. Al sinds het einde van de negentiende eeuw zit hier een kroeg in de Hooglandsekerk-Choorsteeg; al meer dan honderd jaar dus.

En wat dacht je van Café l’Espérance? Deze bruine kroeg bestaat al sinds 1814. De Vergulde Kruik zelf is misschien niet eeuwenoud, maar het barmeubel wel. Dat komt namelijk nog uit de slijterij die voor de kroeg in dit pand aan de Haarlemmerstraat zat. Dan de foto hierboven, die laat zien dat Leidenaren al bijna honderd jaar terecht kunnen voor een biertje in de Breestraat op nummer zestien.

Café Eigenzorg

Nét buiten de singels heeft Leiden nog een oude parel: café Eigenzorg. De eigenaresse vertelde ons dat het café al sinds 1850 bestaat. En het interieur? Dat is al in 50 jaar niet meer veranderd.

En het oudste café is…

Maar, er is één café dat nóg ouder is dan al deze klassiekers: Café de Spijkerbak in de Schoolsteeg! Bij dit bruine café uit 1809 kun je iedere dag van de week aan de bar plaatsnemen voor een lekker biertje of een bitterbal. Ook worden er regelmatig leuke evenementen georganiseerd.

  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang voormalig hoogleraar Universi­teit Leiden om klimaats­cep­sis

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome en voormalig hoogleraar aan de Universiteit Leiden, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.

In samenwerking met indebuurt Leiden