Volledig scherm
koffiehuis ’t Suppiershuysinghe © indebuurt Leiden

Leids mysterie: zo komt koffiehuis ’t Suppiershuysinghe aan zijn naam

Indebuurt LeidenZeg eens eerlijk, heb je dit ooit voorgesteld: “Spreken we af bij het ’t Suppiershuysinghe?” Of zeg je dan gewoon: “Koffie? Bij ’t koffiehuisje?” We geven je geen ongelijk hoor. De naam van dit zaakje op de hoek van het Gerecht en de Papengracht is niet de makkelijkste. Veel mensen weten de officiële naam niet eens. Maar, waarom heet het café dan zo? Wij zochten het voor je uit.

Voor de oorsprong van deze naam, duiken we in de geschiedenis van het Gravensteen. Het oude gebouw aan de overkant van het koffiezaakje.

De oude gevangenis van Leiden

Het Gravensteen is gebouwd in de dertiende eeuw. Lange tijd was het een plek waar je liever niet verzeild raakte: de gevangenis. En op het Gerecht, het plein vóór de koffiezaak, werden vroeger de doodstraffen in Leiden uitgevoerd. Maar de laatste executie vond plaats in 1856 en zowel het Gerecht als het Gravensteen raakte in verval. Sinds halverwege de twintigste eeuw is de oude gevangenis in handen van Universiteit Leiden. Nu vind je er twee collegezalen en wat kantoren.

Vernoemd naar de bewoner

Maar, weer terug naar ’t Suppiershuysinghe. Want wat heeft dat te maken met de gevangenis? Het zit zo: het koffiehuisje is vernoemd naar de oude bewoners van het huis. In alledaags Nederlands betekent de naam ‘cipiershuis’. En dat is precies wat het was: het huis van de cipier. Vroeger woonde de bewaker van de gevangenis dus recht tegenover zijn werk. Superhandig natuurlijk, als hij snel moest komen opdraven met zijn grote sleutelbos. Tenminste, zo zien we dat voor ons.

Van sleutelbos naar koffiezetapparaat

Sinds 1975 kun je koffie drinken in het voormalige huis van de cipier. Zodra je de drempel overstapt, komt de geschiedenis je in dit ouderwetse koffiehuisje tegemoet.

In samenwerking met indebuurt Leiden