Volledig scherm
De poort aan de Oude Veste © Google Streetview

Leids wist-juh-datje: dit zat er vroeger achter de poort aan de Oude Vest

Indebuurt LeidenAls je over de Oude Vest naar de Beestenmarkt fietst, zie je ter hoogte van nummer 171 een poort. Het lijkt de toegang van een bedrijf, of misschien een hofje. Maar niets is minder waar: de poort leidt gewoon naar de Hekkensteeg. Wat zat er vroeger achter deze poort? Wij gingen op onderzoek uit.

Op de gevel lezen we Stoom- en Bierbrouwerij de Posthoorn. In de archieven van Erfgoed Leiden en Omstreken vinden we deze naam al snel terug.

In den beginne

Matheus Daniels Strichtenhuysen kocht in 1656 een perceel, waar hij datzelfde jaar nog een bierbrouwerij oprichtte: De Hoop, de voorloper van De Posthoorn. Die naam kreeg de brouwerij pas rond 1693. In de loop der jaren werd de brouwerij uitgebreid en werd er regelmatig gewisseld van eigenaar.

Bloeitijd

Rond 1851 begon de echte bloeiperiode van De Posthoorn. De toenmalige directeur had vrijwel het hele huizenblok gekocht en aan de brouwerij toegevoegd. Tot het begin negentiende eeuw ongeveer zo uit moet hebben gezien:

Stoom-bierbrouwerij?

De echte bierkenners onder ons zullen dit waarschijnlijk wel weten, maar waarom noemden we de Posthoorn een stoom-bierbrouwerij? Simpel, de machines in deze Leidse bierbrouwerij werden aangedreven en verwarmd door stoom. Sinds 1879 pas, toen investeerde de directeur in een moderne stoommachine.

De poorten sluiten

Na 254 jaar moest de Posthoorn in 1918 de poorten aan de Oude Vest sluiten. Het bedrijf kon niet verder groeien in de binnenstad en kon niet meer meekomen met de concurrentie. Na de Posthoorn had Leiden bijna honderd jaar geen bierbrouwerij op eigen bodem. Tot 2011, toen Leidsch Bier zijn brouw- en accijnsvergunningen kreeg.

Bouwplannen

Na de sluiting wilde de gemeente alles slopen en een parkeergarage bouwen. Maar, uiteindelijk besloten ze nieuwe huizen te bouwen op de plek van de brouwerij. De poort werd gerestaureerd en is nu de enige herinnering aan de brouwerij en het bier.

In samenwerking met indebuurt Leiden