Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © EPA

LUMC lanceert COVID Radar-app

Indebuurt LeidenHet LUMC heeft een app ontwikkeld: de COVID Radar. Met de gegevens die gebruikers daar invoeren, wil de organisatie meer inzicht krijgen in hoe het coronavirus zich verspreidt. Hoeveel mensen hebben het coronavirus (gehad), wie loopt een groot risico en wie minder? Hoeveel patiënten kunnen ziekenhuizen verwachten en waar in het land bevinden die patiënten zich? Allemaal vragen waar het LUMC antwoord op hoopt te krijgen door middel van deze app.

Het idee achter de COVID Radar is simpel: het verzamelen van corona-data op grote schaal. Data waar medische overheidsinstanties en academische onderzoekscentra vervolgens veel van kunnen leren. En op hun beurt ons weer beter de crisis door kunnen helpen. De gegevens die je invult worden vertrouwelijk behandeld.

Zo werkt het

Dan de app zelf, wat wordt er van je gevraagd? Je kunt de COVID Radar gratis downloaden via de App Store op je smartphone. Open de app en vul voor ieder persoon uit je huishouden een profiel in. Handig, per gezin hoeft dus maar één iemand de app te downloaden. Stel je woont samen met je vriend(in), vullen jullie allebei – het liefst elke dag – een set vragen in. Die vragen gaan over je gezondheid en eventuele klachten, maar ook over gedrag: met hoeveel mensen ben je gisteren in contact geweest?

Van data naar informatie

Wil je zien wat de onderzoekers kunnen doen met al die informatie? Ook dat kan in de app. Op twee interactieve kaartjes van Nederland kun je zien hoe de symptomen zich verspreiden door Nederland en hoe goed jouw huishouden aan social distancing ‘doet’ in vergelijking met de rest van Nederland.

Wil je meer weten over de COVID Radar? Lees dan dit artikel van het LUMC.

In samenwerking met indebuurt Leiden