Volledig scherm
Marco Voskuil © Indebuurt Leiden

Marco van Voskuil’s Kluizenhuis bouwt elk jaar een 3 oktoberetalage: ‘Iedereen vindt het geweldig’

Indebuurt Leiden“Kijk, dit bedoel ik.” Marco de Ridder wijst naar voorbijgangers die zijn gestopt bij zijn etalage. “Zo gaat het de hele dag door.” Elk jaar tovert Marco een maand voor het Leids Ontzet de voorkant van zijn winkel om tot een 3 oktoberetalage. Een traditie die veel publiek trekt.

“Vroeger zag je alleen maar van dit soort etalages in Leiden,” steekt Marco van wal. “Ik heb altijd al geroepen: ik wil dit later ook doen. Vroeger versierde ik de voorkant van de winkel met rood-witte spullen, maar zo’n zes jaar geleden kwam ik dit dorpje tegen op Marktplaats.” Meteen was de eigenaar van Voskuil’s Kluizenhuis verkocht en sindsdien is rond het Leidens Ontzet en kerst het mini-dorpje te bewonderen.

De video bij dit artikel bekijk je op Indebuurt Leiden

Opbouwen

Voskuil’s Kluizenhuis is een begrip in Leiden. De slot- en sleutelspecialist bestaat al 52 jaar: de eerste vijf jaar in de Morsstraat en inmiddels al 47 in de Haarlemmerstraat. Hoewel de traditie van de 3 oktoberetalage nog ‘jong’ is, is het elk jaar weer een succes. “In augustus komen er al mensen om te vragen wanneer ik ga beginnen.” Augustus is wat te vroeg voor Marco, begin september haalt hij alle dozen uit het magazijn. “Ik ben wel een paar dagen zoet met het opzetten van alles. En op 4 of 5 oktober ruim ik alles weer op.”

Liefhebbers

Tijdens ons gesprek is het een komen en gaan van nieuwsgierige toeschouwers. “Ieder jaar komen er op 3 oktober zelfs oud-Leidenaren uit Canada naar de etalage kijken. Iedereen vindt de etalage geweldig. Ze blijven altijd even voor de winkel staan om te kijken,” vertelt Marco. Zijn collega Fred lacht en grapt: “In het begin dacht ik dat het voor mij was, maar het was om naar de etalage te kijken.”

Traditie

Marco is geboren in Leiden, maar woont inmiddels in Leiderdorp. Maar 2 en 3 oktober vieren? Dat is voor de ondernemer een traditie. “Leidens Ontzet draait toch om traditie? Ik ga altijd even over de kermis, hutspot eten en naar het koraal. Deze etalage is inmiddels ook een traditie en het is leuk dat mensen dat waarderen. En dan gebeurt er nog eens wat in de straat.” Marco doelt op de leegloop van winkels in dit deel van de Haarlemmerstraat. “Ik vind het wel jammer hoor, veel winkels zijn nu woningen geworden. Einde oefening, zoals we dat zeggen.”

In samenwerking met indebuurt Leiden