Volledig scherm
De fietstunnel © Indebuurt Leiden

Mysterie: dit is de betekenis van de gevelstenen in de fietstunnel van het Rijnsburgerviaduct

Indebuurt LeidenHet valt ons elke keer weer op: in de fietstunnel van het Rijnsburgerviaduct hangen twee gevelstenen. Vooral de namen zijn opvallend: Ligplaats MS Hope en Ligplaats MS Fortune. Wij gingen op zoek naar de betekenis.

De gevelstenen zijn gemaakt door de Leidse kunstenaar Jan Kleingeld. De werken hoorden bij een tentoonstelling uit 1993. Voor de tentoonstelling was een wandel- en fietsroute uitgezet langs 14 sombere plekken in de sleutelstad. Op deze plekken konden bezoekers kunstwerken bewonderen die speciaal voor de route waren gemaakt, waaronder die van Jan.

Binnenvaartschepen

Kunstenaar Jan kwam op het idee om deze gevelstenen te plaatsen in de fietstunnel. De tunnel onder het spoor gaf hem associaties over de verborgenheid van scheepvaart in Leiden. Rond het station zie je namelijk volop auto’s, fietsen en treinen. Alleen geen water of schepen. Dat vond Jan fascinerend. De tunnel bracht hem op de gedachte dat hier zo een binnenvaartschip geparkeerd kon worden, met de tunnel als schuilplaats. MS Hope en MS Fortune zijn dus namen van schepen.

In samenwerking met indebuurt Leiden