Volledig scherm
Het muurtje in het Ankerpark © Indebuurt Leiden

Mysterie: dit is waarom er in het Ankerpark een rond muurtje staat

Indebuurt LeidenWanneer je regelmatig door het Ankerpark wandelt, is dit ronde muurtje je vast weleens opgevallen. Wat is dit nu precies en wat is het verhaal erachter? Tijd om daar achter te komen.

Wat blijkt? Het is het restant van een schoorsteen van de N.V. Koninklijke Nederlandsche Grofsmederij.

Metaalbedrijf

Erfgoed Leiden is voor de rubriek ‘Vondst van de week’ achter het verhaal gegaan van deze schoorsteen in het Ankerpark. Nu kun je het je niet voorstellen, maar het Ankerpark was vroeger het terrein van dit metaalbedrijf. Medewerkers hadden verschillende taken: het gieten van putdeksels en molenassen, het maken van zware kettingen en ankers, produceren van stoommachines en verzorgen van de inrichting van steenkoolmijnen en hoogovenbedrijven.

Schoorsteen

Eind 19e eeuw werd een hoge schoorsteen gebouwd, om ervoor te zorgen dat de schadelijke stoffen goed werden afgevoerd. De schoorsteen die je nu in het Ankerpark ziet, is daar een overblijfsel van. Nadat het metaalbedrijf dicht was en het Ankerpark werd aangelegd, is het onderste gedeelte van de schoorsteen behouden. Meer lezen? Het volledige verhaal lees je op de website van Erfgoed Leiden.

In samenwerking met indebuurt Leiden