Volledig scherm
Het kleine trapje © Google Streetview

Mysterie: dit was de bijzondere functie van het kleine trapje bij het stadhuis

Indebuurt LeidenAls je met je neus recht voor het stadhuis staat zie je natuurlijk meteen de mooie grote trap die leidt naar de ingang van het stadhuis. Maar de oplettende kijker onder ons ziet op links ook een kleine trap, die leidt naar…niks eigenlijk. Wat dóet dat trapje daar? Wij zochten het uit.

Het is een laag trapje of opstapje, met vijf stappen ben je boven. Nu staat er af en toe een fiets tegenaan geparkeerd, maar fietsenrek lijkt ons toch niet het oorspronkelijke doel van dit opstapje.

Roepstoel

Op de website van Erfgoed Leiden en Omstreken lezen we dat het opstapje een roepstoel wordt genoemd. Vroeger – lees: eeuwen geleden, toen indebuurt nog niet bestond – moesten Leidenaren zich rondom de roepstoel verzamelen voor het nieuws en de mededelingen van het stadsbestuur.

Strafbankje

Ze vermoeden dat de roepstoel nog een andere functie had. Namelijk: die van strafbankje. Het verhaal gaat dat mensen die bankroet waren gegaan als straf op de roepstoel moesten staan. Wel drie dagen achter elkaar, van half twaalf tot half één. In hun ondergoed!

In samenwerking met indebuurt Leiden